همه چیز در مورد صنعت سنگ لرستان/ از معدن «مس» دلفان چه خبر؟
بهمن جعفری در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه قبل از انقلاب استان لرستان کمتر از انگشتان یکدست معدن داشت، اظهار داشت: در حال حاضر ۱۴۰ معدن فعال در استان داریم.
۳۶ معدن غیرفعال در لرستان داریم
وی با بیان اینکه همچنین ۳۶ معدن غیرفعال در لرستان داریم، عنوان کرد: مسائل حقوقی، معارضین محلی، اتمام ذخیره قطعی ماده معدنی، اختلاف شرکت و… از جمله علل غیرفعال بودن این معادن در استان است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، بیان داشت: ۱۸ نوع ماده معدنی در استان لرستان شناسایی شده که عمدتاً مواد معدنی غیرفلزی هستند.
جعفری با بیان اینکه لرستان در زون سنندج – سیرجان قرار دارد، در دولت سیزدهم تلاش شده که مطالعات اکتشافی در معادن استان در راستای شناسایی مواد معدنی فلزی پلی متال صورت گیرد، گفت: در این راستا شرکتهای بزرگ از جمله «ایمیدرو» و شرکت تهیه و تولید و دراینرابطه ورود پیدا کردهاند.
وی ادامه داد: در این راستا پهنههایی را در اختیار این شرکتها قرار دادهایم.
اظهارنظر صریحی در مورد معدن مس دلفان نمیتوانیم داشته باشیم
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با تأکید بر اینکه در این راستا هفت زیر پهنه تعریف شد الان این شرکتها به هفت محدوده امیدبخش رسیدهاند، تصریح کرد: کارهای مطالعاتی در این راستا در شهرستانهای الیگودرز و بروجرد در حال انجام است و امیدواریم شناسایی این مواد فلزی قطعی شوند و صنایع فراوری آنها نیز در آینده شکل بگیرد.
جعفری با اشاره به اینکه در شهرستان الیگودرز طی سال گذشته ۱۰ هزار تن سنگآهن برداشت شد، افزود: الان هم یک پروانه اکتشاف در شهرستان دلفان صادر کردهایم که در مرحله ارائه گزارش عملیات اکتشاف در راستای شناسایی خلوص ماده معدنی مس است، هنوز این امر قطعی نشده و نمیتوانیم اظهارنظر صریحی در خصوص این ماده معدنی داشته باشیم.
وی ادامه داد: بااینوجود ما به دنبال این هستیم که شناسایی و ژئوفیزیک هوایی در استان انجام گیرد تا اسکن واقعی از لحاظ زمینشناسی و اکتشافات معدنی اتفاق افتد و فعالیتهای معدنی در استان توسعه پیدا کنند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، بیان داشت: بارزترین ماده معدنی در لرستان سنگ تزئینی، کربنات کلسیم، گچ، آهک، سیلیس و… هستند.
صیانت از مواد معدنی و جلوگیری از فعالیتهای خارج از محدوده
جعفری در ادامه از ساماندهی همه محدودههای معدنی در استان شامل پروانه اکتشاف، گواهی کشف پروانه بهرهبرداری، مطالعات اکتشافی و… در دولت سیزدهم خبر داد و گفت: ایجاد زیرساختهای معادن برای اولینبار در شهرستان چگنی و الیگودرز از سوی شرکت «ایمیدرو» از دیگر اقدامات صورتگرفته از سوی این دولت بوده است.
وی همچنین با بیان اینکه نظارت بر معادن از لحاظ حاکمیتی به عهده وزارت صمت است، افزود: در این راستا با همکاری سازمان نظاممهندسی در ماههای آینده یک پروژه جدید در دستور کار قرار خواهد گرفت و پایش نقشهبرداری هوایی برای صیانت از مواد معدنی و جلوگیری از فعالیتهای خارج از محدوده و همچنین برآورد استخراجها در راستای وصول حقوق دولتی در قالب این پروژه صورت میگیرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان ادامه داد: در سال گذشته نزدیک به ۵۰ میلیارد تومان وصولی حقوق دولتی در حوزه معادن داشتیم، این عدد در مقایسه با سال ۱۴۰۰، شاهد رشد شش برابری بودیم.
جعفری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه یکی از ظرفیتهای معدنی لرستان وجود سنگ تزئینی است، تصریح کرد: سالانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن سنگ تزئینی در استان استخراج میشود.
فرسودگی ماشینآلات و تجهیزات سنگبریها
وی با تأکید بر اینکه در دهه ۶۰ و ۷۰ و ۸۰ در این حوزه ظرفیتسازی صورتگرفته و یک سری صنایع سنگبری در استان ایجاد شده است، بیان داشت: خط تولید این سنگبریها به طور عمده در حوزه ابعاد کوچک است که بازار از آنها بهخصوص بازارهای جهانی زیاد استقبال نمیکند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، ادامه داد: برخی از این واحدهای سنگبری در دهه ۸۰، مطابق تکنولوژیهای روز دنیا بهروزرسانی شدند و قابلیت صادرات دارند.
جعفری یکی از چالشهای اساسی حوزه معادن و سنگبریهای لرستان را فرسودگی ماشینآلات و تجهیزات عنوان کرد و گفت: در این راستا از ظرفیت صندوق بیمه فعالیتهای معدنی استفاده کردهایم و همه بهرهبرداران معادن امکان استفاده از تسهیلات این صندوق را برای خرید ماشینآلات و تجهیزات داخلی و همچنین ورود ماشینآلات مستعمل زیر پنج سال را برای بهروزرسانی خطوط تولید خود را دارند.
منبع: مهر