ایران و جهان

روایت خزاعی از سیاست «نگاه به شرق»‌ در سینمای ایران/ ما مشترکیم


به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان سینمایی، محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی به دعوت وزارت فرهنگ ازبکستان، به تاشکند سفر کرد.

ملاقات با وزیر فرهنگ ازبکستان و امضای تفاهم‌نامه سینمایی از مهم‌ترین برنامه‌های این سفر اعلام شد.

در این سفر، خزاعی در دیداری با وزیر فرهنگ ازبکستان درباره گسترش همکاری‌های فرهنگی و سینمایی به گفتگو نشست.

آزاد بیک نظر بیک‌اف وزیر فرهنگ ازبکستان در این دیدار با اظهار خرسندی از حضور هیات ایرانی در ازبکستان عنوان کرد: خوشحالم در خدمت شما هستم، وقتی به عنوان وزیر فرهنگ منصوب شدم دوست داشتم با نمایندگان ایران دیدار داشته باشم.

وی ادامه داد: شکی نیست که ایران و ازبکستان دو پایتخت تمدنی مهم جهان اسلام هستند و تصور جهان اسلام بدون مظاهر تمدنی این دو کشور غیرممکن است.

همکاری در زمینه تولید فیلم‌های تاریخی

به گفته وی، همکاری‌های ۲ کشور در زمینه فرهنگ و به طور ویژه در حوزه سینما بسیار مهم و موثر است، به ویژه در زمینه فیلم‌های تاریخی، چرا که شخصیت‌های مهم و مشترکات تاریخی بسیاری بین دو کشور وجود دارد.

وزیر فرهنگ ازبکستان اضافه کرد: آقای خزاعی من با آثار سینمایی شما آشنایی دارم، بنده اگر از ۱۰ سال قبل با شما آشنا می‌شدم می‌توانستیم همکاری‌های بیشتری داشته باشیم و در موسیقی فیلمی که شما درباره داعش تهیه کردید همکاری کنیم. ما خواستار گسترش و افزایش همکاری‌های فرهنگی بین ۲ کشور هستیم و در معاهده‌ای که بین دو وزارت فرهنگ ازبکستان و جمهوری اسلامی ایران همزمان با حضور رییس جمهور ایران به امضا رسیده روی محورهای مهم این همکاری تاکید شده است.

آزاد بیک نظر بیک‌اف با بیان اینکه باید تولیدات مشترک سینمایی و آثار مستند را طراحی کنیم اظهار کرد: به عنوان مثال می‌توان درباره چهره‌هایی چون: علی شیر نوایی، جامی، شراف‌الدین علی یزدی و خیلی از شخصیت‌های مشترک تاریخ با مشارکت دو کشور فیلم تهیه کرد. درباره بسیاری از این شخصیت‌ها می‌توان در لوکیشن روایت و تصویربرداری صورت گیرد.

وی با تاکید بر اینکه مهم‌ترین هدف و اولویت ما بازسازی تاریخی ازبکستان است، افزود: در دوران شوروی تاریخ ازبکستان را نابود کردند و ما در صدد بازسازی مکتوب و تصویری این تاریخ هستیم. درباره ازبکستان چندین هزار نسخ خطی وجود دارد که چند هزار نسخه آن در ایران قرار دارد.

وزیر فرهنگ ازبکستان با بیان اینکه بازسازی تاریخ ازبکستان به زبان تصویر به دور از تحریفات صورت گرفته در دوره شوروی ضروری است، مطرح کرد: سینما می‌تواند در این زمینه به حافظه جمعی کمک کند.

وی گفت: ایران از ظرفیت‌های بزرگ سینمایی برخوردار است و سینما در احیای تاریخ، تبیین ظرفیت‌های مشترک فرهنگی و توریستی نقش اساسی دارد.

علاقه وزیر فرهنگ ازبکستان به موسیقی و سینمای ایران

نظر بیک‌اف با اشاره به اینکه رونق گردشگری متقابل هم می‌تواند فرصت شناخت دو ملت را افزایش دهد، اضافه کرد: به شخصه خوشحالم روابط فرهنگی دو کشور تجدید و تقویت شده است، من موسیقی و سینمای ایران را دوست دارم، علاقه بسیاری به گسترش همکاری فرهنگی دو کشور دارم.

وزیر فرهنگ ازبکستان با بیان اینکه در دنیای جدید و پیچیده‌ای زندگی می‌کنیم گفت: مناسبات سیاسی روابط ملت‌ها را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد پس باید سمت خود را مشخص کنیم، ما هم دوست داریم همکاری خود را با کشور ایران متمرکز کنیم.

رییس سازمان سینمایی در این دیدار ضمن تشکر از وزارت فرهنگ و سازمان سینمایی ازبکستان به خاطر میزبانی هیات ایرانی گفت: این سفر به‌منظور گسترش و تقویت روابط فرهنگی سینمایی بین ۲ کشور که در حوزه‌های مختلف دغدغه‌های مشترک دارند پیش بینی شده است.

وی مطرح کرد: در نقشه جدید سازمان سینمایی توجه ما بیشتر به کشورهای حوزه آسیای مرکزی و نگاه به شرق است.

به گفته وی، در بین کشورهای حوزه فرهنگی – سیاسی آسیای میانه، ازبکستان یکی از مهم‌ترین کشورهایی است که به دلیل اشتراکات تاریخی، ریشه‌های زبانی، فرهنگی و مذهبی برای ما در برنامه‌ریزی حوزه بین‌الملل سینما حائز اهمیت بیشتری است.

محمد خزاعی با بیان اینکه مشترکات فرهنگی اساسی‌ترین زمینه تحکیم پیوند میان مردم دو کشور است یادآور شد: تمدن این دو کشور در هم آمیخته شده است، شهرهای مشهد، سبزوار، اصفهان، ری، تهران، تبریز، شیراز، نیشابور و کرمان ایران برای ساکنان ازبکستان همان‌قدر شناخته شده و عزیز است که شهرهای سمرقند، بخارا، خیوه (خوارزم)، ترمذ، فرغانه و تاشکند برای ملت و فرهنگ ایران.

رییس سازمان سینمایی با تاکید بر اینکه رویکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شخص محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر لزوم توسعه همگرایی فرهنگی بین دو کشور است، عنوان کرد: قطعاً، سینما، مهم‌ترین عنصر فرهنگی امروز نقش و جایگاه مهمی در این همگرایی ایفا می‌کند. سینما در زمانه فعلی رسانه برتر است و این پتانسیل را دارد که به نزدیکی بیشتر مردم کشورها به یکدیگر کمک کند. ما آمادگی همکاری در زمینه برگزاری هفته‌های فیلم، عرضه متقابل آثار دو کشور، تولیدات مشترک و … داریم.

وی با اشاره به اعتبار جهانی سینمای ایران و ظرفیت نیروی انسانی کیفی و تخصصی در ایران مطرح کرد: قطعاً همکاری دوجانبه و بهره‌گیری از نمایش آثار دو کشور در سینماها نه تنها به همگرایی و نزدیکی دو ملت کمک می‌کند که باعث رونق اقتصادی فیلم و از رهگذر آن باعث ارتقای مضاعف مقوله گردشگری خواهد شد.

سینما از مهمترین مولفه‌های قدرت در دیپلماسی نوین است

خزاعی عنصر سینما را یکی از مهم‌ترین مولفه‌های قدرت در دیپلماسی نوین خواند و اضافه کرد: سینما به عنوان یکی از دریچه‌های مهم شناخت یک جامعه و یک ملت محسوب می‌شود و این هنر برآمده از اندیشه و تفکر هنرمندان و نویسندگان هر کشوری است. امیدوارم این ملاقات‌ها و رفت و آمدها بتواند فضای همکاری جدیدی را میان سینماگران و هنرمندان و شرکت‌های سینمایی دو کشور فراهم آورد.

وی ادامه داد: جایگاه رفیع سینمای ایران به‌ویژه در چهار دهه اخیر- بعد از انقلاب اسلامی در جهان ممتاز است. این سینما بعد از انقلاب اسلامی با نگاه و محوریت پررنگ مسائل انسانی، مفاهیم خانواده و نگاه شاعرانه شکل گرفته است. سینمای ایران بدون بهره‌گیری از جذابیت‌هایی چون ابتذال و خشونت در جهان گفتمان و افق تازه‌ای را باز کرده است که برای مخاطبان ازبکستانی جذاب خواهد شد.

امیرسعید کرمی رایزن فرهنگی ایران در ازبکستان در این دیدار با بیان اینکه طیف گسترده‌ای از همکاری‌های فرهنگی برای ادامه و شروع جدید میان دوک شور وجود دارد عنوان‌کرد: همکاری‌های فی مابین با تشکیل کمیسیون مشترک تعریف شده در توافق رئیس‌جمهور ایران و براساس نقشه راه مشخص با حضور نمایندگان می‌تواند آغازگر کارهای بزرگ باشد.

وی ادامه داد: وارد هر حوزه‌ای می‌شویم میدان گسترده‌ای برای همکاری وجود دارد. سینما، موسیقی، گردشگری، کتاب، صنایع دستی، نسخه‌های خطی و همکاری‌های علمی دانشگاهی و ورزش و همکاری‌های دینی و همه این‌ها دستور کار مفصلی را جلوی ما قرار می‌دهد.

کرمی گفت: لازم است همکاری‌های فی مابین ریل کمیسیون مشترک و بر اساس نقشه راه مشخص با حضور نمایندگان ۲ کشور در قالب کارگروه دنبال شود.


منبع: مهر

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

katarakt ameliyati
دکمه بازگشت به بالا