اجتماعیاخبار خوزستاناخبار ویژه

کوخ نشینی مردم مناطق محروم اهواز و حاشیه هایی که پررنگتر از متن است

 

به گزارش خوز۲۴، نبود آسفالت، سیستم حمل و نقل شهری، فرهنگسرا، پارک، کتابخانه، فرهنگسرا، زمین چمن و صدها امکانات رفاهی دیگر تنها بخشی از کمبودهایی است که در هنگام بردن نام حاشیه نشینی به ذهن متصور می شود. حقیقت اما آنست که مردم این مناطق در تهیه یک لیوان آب آشامیدنی سالم هم مانده اند!

علاوه بر جنگ، توزیع نا برابر جمعیت و همچنین توزیع نامناسب امکانات و اعتبارات عمرانی از قبیل ساخت سدها و از بین رفتن روستاها  و بیکار شدن مردمانی که شغل اصلی شان دامداری و کشاورزی بود، سبب مهاجرت به شهر و ایجاد حاشیه نشینی شد تا اهواز را به دومین شهر حاشیه نشین کشور مبدل سازد.

شهرنشینی و گرایش شدید جمعیت به سکونت در مناطق شهری حاصل سیاست ‌ها و استراتژی‌ های اقتصادی و اجتماعی خاص هر کشور است. این سیاست‌ها در کشورهای در حال توسعه و به ویژه در دهه‌ های اخیر، به مهاجرت‌های بی رویه روستاییان به شهر منجر شده و همگام با تحولات سریع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، الگویی نامتوازن در نظام شهری چنین کشورهایی ایجاد شده است.

تفاوت در آمدی و امکانات شغلی و استفاده از امکانات اولیه زندگی مهاجرین را به سمت حاشیه شهر می کشاند و متعاقب آن مشکلاتی را در فرایند شهرنشینی به وجود می آورد که یکی از عناصر منفی در شهرنشینی بوده و هزینه های زیادی را بر مسئولان شهری و دولتی تحمیل می کند و گاها مسئولان شهری در حل معضلات و ایجاد امکانات اولیه زندگی برای حاشیه نشینان باز می مانند.

۲۵درصد جمعیت خوزستان حاشیه نشین هستند

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان با اشاره به آمار بالای حاشیه‌نشینان در خوزستان و تبعات اجتماعی و فرهنگی آن برای استان، در این رابطه می گوید: ۲۵ در صد جمعیت خوزستان حاشیه نشین هستند که از شرایط اولیه زندگی محروم اند وما اگر خواهان امنیت هستیم باید به مسائل معیشتی و تأمین نیازهای اولیه مردم جامعه و حذف محرومیت‌ها اهتمام داشته باشیم تا این غبار محرومیت از جامعه زدوده شود. وجود فقر معلولیت‌های زیادی را در جامعه به‌وجود آورده که با یک همت عالی می‌توان آن را کاهش داد.

جمعیت حاشیه نشین معمولا به دلیل توسعه نیافتگی این مناطق از کمبود امکانات بهداشتی، درمانی و اقتصادی در رنج هستند، و حتی در بسیاری مواقع از وجود ابتدایی ترین امکانات زندگی مثل: آب شرب سالم، گاز، برق ، آسفالت، فضای آموزشی و تفریحی و نیز مراکز درمانی مجهز محروم بوده و مشکلات زیادی را متمل می شوند.

حاشیه نشینی از آسیب های اجتماعی جدی در خوزستان است

فروردین ماه امسال وزیر کشور در جمع خبرنگاران خوزستان اظهار داشت: موضوع حاشیه‌نشینی و سکونتگاه‌های غیر رسمی از آسیب‌های اجتماعی است که در خوزستان و اهواز در اولویت نخست ما قرار گرفته است. در این زمینه با توجه به حضور استاندار خوزستان و مسئولان در شورای اجتماعی و توضیحاتی که ارایه شد، طرح جامعی در تهران ظرف حدود دو ماه تهیه شده که در این طرح سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و خوزستان فعلا به‌عنوان پایلوت انتخاب شدند.

وزیر کشور ادامه داد: از استان خراسان رضوی شهر مشهد و از استان خوزستان شهر اهواز در این طرح پایلوت هستند. تقسیم کار میان دستگاه‌های مختلف، تعیین زمان‌بندی‌ها و هماهنگی‌های لازم انجام شده است و ان شاءالله منابع این طرح نیز در اختیار دستگاه‌ها قرار خواهد گرفت تا این طرح در اهواز اجرا شود.

وی تصریح کرد: امیدوارم ظرف سه ماه بعد که جهت ارزیابی پیشرفت اجرای این طرح جامع به خوزستان سفر می‌کنم حرکت‌ها آغاز شده باشد و مسیر خوبی را نیز طی کرده باشیم تا پایان امسال که گزارش آن را خدمت مقام معظم رهبری ارایه می‌دهیم، مایه خرسندی رهبر انقلاب شود.

اقدامات انجام شده برای حل حاشیه نشینی ملموس نبوده است

جواد کاظم نسب الباجی، نماینده مردم اهواز، با بیان اینکه اهواز دومین شهر از نظر میزان حاشیه نشینی در کشور است، گفت: حاشیه نشینی در اهواز بیشتر به دلیل مشکلات ناشی از جنگ تحمیلی همچون مهاجرت روستاییان و شهروندان شهرهای همجوار به این کلانشهر است.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با یادآوری اینکه حاشیه نشینان اهواز از کمبود امکانات بهداشتی، درمانی و اقتصادی در رنج هستند، افزود: جمعیت حاشیه نشین اهواز از انشعاب گاز، برق و آب، آسفالت، فضای سبز و همچنین مراکز درمانی محروم بوده و با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.

کاظم نسب بر لزوم ورود جدی شهرداری، فرمانداری، مسئولان استانی و کشوری به معضل حاشیه نشینی کلانشهر اهواز تاکید کرد و گفت: هر چند در جهت مدیریت معضل حاشیه نشینی در اهواز اقداماتی صورت گرفته اما متاسفانه این اقدامات ملموس نبوده و تاثیر چندانی در جهت بهبود وضعیت حاشیه نشینان این کلانشهر نداشته است.

وی با بیان اینکه بی توجهی نسبت به مدیریت معضل حاشیه نشینی اهواز افزایش جمعیت حاشیه نشینان و همچنین شیوع آسیب های اجتماعی را در استان به همراه دارد، تصریح کرد: از آنجایی که حاشیه نشینان اهواز از ابتدایی ترین امکانات محروم هستند باید به صورت جدی در جهت بهبود وضعیت و رفع مشکلات حاشیه نشینان و همچنین مدیریت معضل حاشیه نشینی در این کلانشهر گام های جدی برداشت زیرا بی توجهی نسبت به این معضل برای امنیت استان و نظام دردسر ساز خواهد شد.

 

این مشکلات نشان می‌دهد که ساماندهی و جلوگیری از گسترش حاشیه نشینی در خوزستان مستلزم تدوین یک طرح استانی برای بسیج کردن همه امکانات در جهت متوقف کردن سکونت در حاشیه شهرها است. بیش از ۴۰ درصد مردم اهواز در حاشیه شهر ساکن هستند و ارائه ندادن خدمات بهداشتی و یا شهری مشکلات جدیدی در استان ایجاد می‌کند که منجر به افزایش هزینه‌ها در تأمین سلامت و امنیت مردم می‌شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا