قطر ظرفیت بالقوه ای که به فعلیت نرسید/ایجاد وابستگی اقتصادی راهکار توسعه تجارت با قطر

به گزارش خوز۲۴ به دنبال جدی شدن تنش سیاسی وافزایش اختلافات میان قطر و عربستان که به تحریم سیاسی و اقتصادی این کشور از سوی عربستان و چند کشور همپیمان آن منتهی شدهاست، قطر به دنبال شرکاری تجاری و اقتصادی جدیدی برای جایگزین کردن به جای عربستان و امارات است.
قطر برای حفظ بقای خود و زندگی روزمره مردم به صورت روزانه نیازمند واردات از دیگر کشورها است، با این حال هیچگاه اقبال خوبی به توسعه رابطه اقتصادی با ایران نشان نداده و ما البته برای توسعه این روابط ضعیف حاضر شدهایم و روابط دو کشور هیچگاه به اندازهای نبوده که بتوان از دو کشور به عنوان شریک تجاری نام برد.
قطر همه نیازهای کالایی خود اعم از مواد غذایی، مصالح ساختمانی، حیوانات زنده را از محل واردات تأمین میکند و این در حالی است که آنچه را که تقریبا همه آنچه را که این کشور نیاز دارد در ایران هم به صورت تولید داخلی و هم تولیدات واسطهای وجود دارد، پس پتانسیل موجود است، اما مهم گرفتن سهم در بازار است، آنچه که معمولا در آن ضعیف عمل کردهایم.
درهمین خصوص سید علی بحرینی معاون هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استاندار خوزستان در گفتگو با فارس با ابراز تاسف از اینکه کشورقطر تا کنون هیچ گونه مراوده بازرگانی به صورت رسمی و سیستماتیک با ایران نداشت، اظهار کرد: کشور قطر نه تنها با خوزستان بلکه با کل کشور مراودات تجاری و بازرگانی ندارد.
وی تصریح کرد: اختلافات اخیری که در حوزه کشورهای خلیج فارس به وجود بین قطر و عربستان به وجود آمد، روابط بین عربستان و قطر را تحت تاثیر خود قرار داد، و یک فضایی را باز کرد، تا تجاری ایرانی بتوانند، از فرصت به وجود آمده استفاده کنند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استاندار خوزستان توضیح داد: در گذشته برخی تجار ایرانی به صورت غیر رسمی مخصوصاٌ در زمینه صادرات مواد غذایی و مصالح ساختمانی با تجار قطری مراودات بازرگانی داشتند.
بحرینی گفت: پس از اتفاقات اخیر کشورهای حوزه خلیج فارس حجم صادرات از جانب ایران به قطر بیش از بیش بهتر شد.
وی متذکر شد: وزارت امورخارجه و وزارت صنعت، معدن و تجارت در سطح ملی نیز، نتوانست تفاهمی با دولت قطر داشته باشد، تا به صورت رسمی زمینه کار تجاری پیگیری شود، هر چند یکسری مذاکرات و لابیهای اولیه پیدا شد.
بحرینی با اشاره به جلسه چند روز گذشته خود، با تجار ایرانی که به صورت غیر رسمی روابط تجاری با تجار قطر داشتند، توضیح داد: علاوه بر اینکه برخی اطلاعات مورد نظر را از طریق این تجار به دست آوردیم،اطلاعات دیگر را از طریق سفارت ایران در قطر نیر تهیه شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استاندار خوزستان در خصوص چگونگی حمل و نقل کالا برای صادرات به قطر با توجه به نداشتن مرز زمینی با این کشور گفت: به منظور حمل و نقل هوایی با مدیر کل فرودگاههای استان و برای حمل و نقل دریایی با اداره کل بنادر و دریانوردی خوزستان هماهنگ شده است.
بحرینی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه آیا بازرگانی استان تنها به صادرات مواد غذایی و مصالح ساختمانی به قطر اکتفا میکند، تشریح کرد: مقرر شده، اتاق بازرگانی خوزستان با، بازرگانی قطر وارد مذاکره شود، و توانمندیهای استان را در زمینه تولیدکالاهای خاص، باکیفیت و برند معرفی کند.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس، مبنی بر اینکه در تجارت با کشور قطر برای اینکه به مانند بازار عراق در برخی مواقع کالای ایران دامپینگ نشود برنامه ریزی خاصی صورت گرفته است، یا خیر؟ توضیح داد: کشور ترکیه پیش از به وجود آمدن اختلاف در حوزه خلیج فارس با بیش از ۶۰ شرکت تولید کننده وضعیت بسیار خوبی در اقتصاد کشور قطر دارد.
بحرینی ادامه داد: در این میان آنچه مهم است، قیمت تمام شده کالا و خدمات در صادرشدن به قطر است که قیمت بالای آن سبب شده است، رقابت در صادرات وجود نداشته باشد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استاندار خوزستان در پایان اظهارکرد: وزارت امورخارجه، وزارت صنعت، معدن و تجارت و دستگاههای ذیریط در حال بررسی و تهیه اطلاعاتی در خصوص قیمت تمام شده کالاهای صادرشده به قطر است، در استان نیز از طریق برخی منابع در حال چاره جویی برای حل این مساله هستیم تا قیمت کالای صادرشده به قطر را منطقیتر کنیم.