
خوز 24- علی خدری روز سهشنبه در آیین آغازین ارزیابی نظارت عالیه حوزه بهرهبرداری و مهندسی در خوزستان، با اشاره به وضعیت آبوهوایی استان و همزمانی ارزیابی با شرایط گردوخاک، اظهار کرد: انجام ارزیابی در این شرایط نشان از اهمیت آن برای توانیر دارد تا وضعیت شرکتها را مورد رصد قرار دهد؛ البته ردهبندی، نمرهها و بهطور کلی ارزیابی، منافع بسیار زیادی برای شرکتها و سازمانها دارد.
وی با بیان اینکه یکی از جنبههای حیاتی مدیریت استراتژیک، بحث ارزیابی است، افزود: امید است بتوانیم از نوآوریها و تجربیات همکاران سایر شرکتها که از استانهای اصفهان، فارس، مازندران، آذربایجان شرقی، اردبیل، بوشهر و خراسان رضوی حضور دارند، بهره لازم را ببریم و انتقال تجربیات و دانش انجام شود؛ البته در این میان نقاط ضعف و قوت سیستم شرکت خود را شناسایی کرده و در راستای کاهش هزینهها و بهرهوری، اقدامات لازم صورت میگیرد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان با اشاره به ویژگیهای خاص هر شرکت توزیع برق در کشور، گفت: خوزستان ویژگیهای مهمتری دارد که منحصر به این شرکت است؛ یکی از این ویژگیها، سطح ولتاژ ۳۳ و ۱۱ است که این خاص بودن شبکه توزیع، مزایا و معایبی دارد که همواره معایب آن بیشتر است، چراکه باید تجهیزات خاص استان را از تأمینکنندگان تهیه کنیم.
وی تصریح کرد: استانهایی همچون اصفهان، تبریز و فارس ممکن است مبادله تجهیزات داشته باشند، اما در خوزستان به دلیل شرایط خاص، نمیتوانیم با این استانها مبادله داشته باشیم و این موضوع باعث شده که هزینههای شبکه ۳۳ کیلوولت از هزینههای شبکه ۲۰ کیلوولت هم بالاتر باشد.
خدری به جنگ هشتساله خوزستان و تأثیر آن بر شبکه توزیع برق اشاره کرد و گفت: خوزستان در هشت سال جنگ تحمیلی از توسعه عقب افتاد؛ در آن زمان خرمشهر اشغال و آبادان در محاصره بود و شهرهای ما زیر بمباران موشکی بودند و توسعه در خوزستان متوقف بود.
وی با تأکید بر اینکه این شرکت همچنان از شبکههای قدیمی استفاده میکند، به بهرهبرداری اولین شبکه کابلی شهری ۱۱ کیلوولت در سال ۱۳۳۱ در آبادان اشاره کرد و گفت: همچنین اولین نیروگاه برقآبی جهان و خاورمیانه در سال ۱۲۸۷ به ظرفیت ۲۵۰ کیلووات در مسجدسلیمان بهرهبرداری شد و پس از آن شبکههای برق احداث شد؛ این قدمت تأسیسات، نشاندهنده فرسودگی و عمر بالای تجهیزات است.
رئیس هیئتمدیره و مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان در بخش دیگر سخنان خود به افزایش دمای خوزستان در اواخر فروردینماه ۱۴۰۴ تا ۴۷ درجه اشاره کرد و تصریح کرد: این اتفاق در ۵۰ سال اخیر بیسابقه بوده، ضمن اینکه شهرهای آبادان و شوش نیز در سالهای گذشته جزو گرمترین شهرهای خاورمیانه و جهان شناخته شدند و میدانید که گرما چه تبعاتی روی شبکه برق، نیروی انسانی و عمر تجهیزات دارد.
وی افزود: بهجز دمای بالا، رطوبت بالا در خوزستان نیز شرایط را بدتر میکند. منحنی رطوبت و دما گاهی در دمای ۳۰ درجه و رطوبت ۱۰۰ درصد، دمای احساسی ۷۰ درجه را ایجاد میکند و این باعث افزایش مصرف دمبهدم برق میشود. در چند ماه از سال، رطوبت بالای ۹۰ و حتی ۱۰۰ درصد را نیز تجربه کردهایم که به شبکه آسیب وارد میکند.
خدری همچنین به معضل ریزگردها و فلرهای گازی در سطح استان اشاره کرد و گفت: شاخص آلودگی در شهرهای استان به عدد ۵۰۰ رسیده بود و این شرایط خاص خوزستان، تأثیرات مخربی بر شبکههای برق و تأسیسات میگذارد.
این مقام ارشد صنعت برق استان اضافه کرد: به دلیل این شرایط اقلیمی، خوردگی و فرسودگی تأسیسات بسیار بالاست و قطعاً اگر عمر یک کنتور در تبریز یا مشهد ۲۰ سال باشد، در خوزستان بیش از ۱۰ سال نخواهد بود؛ زیرا علاوه بر دما و رطوبت بالا، آلایندگی صنعتی و معضل ریزگردها نیز وجود دارد که باعث شده شبکه برق خوزستان دچار فرسودگی شدید باشد.
خدری به گستردگی شبکه برق خوزستان نیز اشاره کرد و گفت: در مقایسه با شرکت توزیع برق تهران بزرگ که باری معادل خوزستان دارد، باید گفت توزیع برق تهران بزرگ کل خدمات خود را در یک هزار کیلومتر مربع و بدون هیچ روستایی ارائه میدهد، اما شرکت توزیع خوزستان خدمات خود را در پهنهای به وسعت ۵۸ هزار کیلومتر مربع و با سه هزار و ۵۰۰ روستای برقدار عرضه میکند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان همچنین به برقرسانی به مرزهای شلمچه و چذابه اشاره کرد و گفت: افتخار داریم که در ایام اربعین، خدماترسان زائران اباعبدالله هستیم و تأمین برق مواکب، روشنایی معابر پارکینگ و بهینهسازی شبکههای برق در پایانهها را انجام میدهیم.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل شرایط اقلیمی، سرانه مصرف استان چهار برابر سرانه مصرف کشور است و این بدان معناست که برای تأمین برق مشترکان باید تأمین تجهیزات و تأسیسات را چهار برابر بیشتر پیشبینی کنیم. همچنین تفاوت پیک بار زمستان و تابستان حدود ۳۰۰ درصد، یعنی بیش از چهار برابر است و این به دلیل بار سرمایشی در سطح استان است.
خدری بیان کرد: مدیریت، سازماندهی، تعمیرات و حفظ پایداری شبکه از دغدغههای اصلی این شرکت است و با توجه به فرسودگی تجهیزات و شرایط بد آبوهوایی، هنر این مجموعه بزرگ این است که با تعمیر و نگهداری بهموقع تأسیسات و پیگیری موارد توسعه، شبکه موجود را حفظ کنیم.
همچنین سرپرست تیم ارزیابان شرکت توانیر در سفر ۲ روزه به خوزستان اظهار کرد: تلاش ما این است که طی ۲ روز در ۲ واحد بهرهبرداری و مهندسی و مدیریت داراییهای فیزیکی، این ارزیابی انجام شود.
علیرضا کشانی افزود: حضور ارزیابان باتجربه و خبره، به معنای تبادل اطلاعات و دانش است و گفت: تیم ارزیابان شرکت توانیر، بازتابدهنده فعالیتهای ممتاز شرکتهای توزیع، بهویژه در خوزستان هستند.