توضیح سالاری درباره بازسازی موزه هنرهای معاصر/اولویت تئاترشهر است
خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ موزه هنرهای معاصر تهران همیشه یکی از مباحث مهم جامعه هنرهای تجسمی کشور محسوب میشود. بنا به تصمیم مدیران هنری، در سال ۱۳۹۷ قرار شد بنا و فضای داخلی این موزه بازسازی شود آن هم بازسازی از نوع همه جانبه که همه موزه را تحت تأثیر قرار داد اما پس از گذشت چندین سال از آغاز بازسازی و اتمام آن، هنوز هم مشکلاتی در این موزه وجود دارد برای مثال طبق جستوجو و پیگیریهای مهر، گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران هنوز فاقد سیستم اطفای حریق (نه سیستم اعلام حریق) است و برخی گالریهای موزه نیز این سیستم را ندارند یا بر اساس اطلاع خبرنگار مهر، برخی استانداردهایی که قبلاً در موزه رعایت شده بود، پس از بازسازی اعمال نشده است و متأسفانه سبب هزینهکرد مجدد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شده است.
بیست و پنجم اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ بود که برای تشریح جزئیات بازسازی موزه هنرهای معاصر تهران به محل موزه رفتیم؛ آن زمان مجید ملانوروزی مدیرکل هنرهای تجسمی و علی محمد زارع سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران بودند. در این نشست همچنین مسعود معمار سرپرست دفتر طرحهای عمرانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن عقابی مجری طرح بازسازی و احمد طالبی نژاد مشاور طرح بازسازی موزه هنرهای معاصر تهران حضور داشتند که توضیحاتی درباره اینکه قرار است بازسازی در چه وسعتی صورت گیرد، ارائه دادند. مشروح این نشست را میتوانید با عنوان «مرمت موزه هنرهای معاصر تهران آغاز شد / پایان کار تا شهریور» بخوانید.
اما مرداد ماه ۱۳۹۷ با خداحافظی مجید ملانوروزی و آمدن هادی مظفری در سمت مدیرکل هنرهای تجسمی، مهرماه همان سال، گزارشی از وضعیت بازسازی موزه از سوی مظفری برای رسانهها ارسال شد که مشروح آن با عنوان «جزئیات بهسازی موزه هنرهای معاصر تشریح شد / ادامه کار تا سال ۹۸» قابل خواندن است. اما هادی مظفری درباره برخی اشتباهات در تخمین زمانی و پولی بازسازی موزه، گفته بود: مدیران وقت مرکز هنرهای تجسمی و موزه هنرهای معاصر پیش بینی کرده بودند که این پروژه ظرف چهار تا پنج ماه به پایان میرسد ولی در زمانبندی ۲ نکته محاسبه نشده بود؛ نخست اینکه برنامه زمانبندی حدسی بوده و مدیریت پروژه و جبهههای کاری در آن لحاظ نشده بود و دوم پیش بینی مالی پروژه بود که در این مدت دچار نوسانات شد. این ساختار نشان داد که ما حداقل به یک سال زمان نیاز داریم و چون پروژه از اردیبهشت ۹۷ آغاز شده بود طبیعتاً در اردیبهشت ۹۸ به پایان خواهد رسید.
پس از تغییر در زمان مرمت موزه، در دومین نشست خبری که برای تشریح جزئیات مرمت در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد، متوجه شدیم که تیم پیمانکار عمرانی تغییر کردند و مجید حبیبینژاد به عنوان مدیر کنترل پروژه مرمت حضور داشت. احسان آقایی نیز که به عنوان مدیر جدید موزه هنرهای معاصر تهران در این نشست حضور داشت، درباره چگونگی تخصیص بودجه مرمت سخن گفت. مشروح این نشست را میتوانید با عنوان «چرا مرمت موزه هنرهای معاصر طول کشید / پیگیری حقوقی کتاب ایران مدرن» بخوانید.
پس از ۲ سال و اندی که رسانهها با جدیت فراوان بحث بازسازی موزه هنرهای معاصر تهران را پیگیری کردند، بالاخره موزه ۹ بهمن ۱۳۹۹ بازگشایی شد اما پس از مدتی مشخص شد که برخی کاستیها در فضای داخلی از جمله تهویه، کف و فضای گنجینه وجود دارد. پیگیریهای خبرنگار مهر برای پاسخ به سوالات، بالاخره در گفتوگو با عبدالرضا سهرابی مدیرکل هنرهای تجسمی محقق شد که البته عاقبت خوشی نداشت. مشروح این گفتوگو را با عنوان «تغییرات در «موزه هنرهای معاصر» اشتباه بود! / حاشیههای خوشنویسان» میتوانید اینجا بخوانید.
به منظور بیشتر روشن شدن ابهامات در مورد موزه هنرهای معاصر تهران با محمود سالاری معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفتوگویی داشتیم که در ادامه آن را میخوانید.
محمود سالاری در گفتوگو با خبرنگار مهر درباره ناقص ماندن بازسازی موزه هنرهای معاصر تهران و اینکه چه کسی یا بخشی از وزارتخانه در تمام نشدن روند بازسازی مقصر هستند، توضیح داد: نمیدانم نبود سیستم اطفای حریق در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران را از چه منبع و سندی اعلام میکنید چون فکر میکنم اینطور نباشد اما حالا که شما میفرمایید مجدداً بررسی خواهم کرد. نکته بعدی این است که در بخشهایی از موزه، سیستم اطفای حریق باید اصلاح شود. اما اینکه کارهای عمرانی موزه کامل انجام شده یا خیر باید بگویم بخشهایی از کارهای عمرانی موزه هنرهای معاصر تهران مانده است که امیدوارم بتوانیم به تدریج با بودجههایی که تخصیص پیدا میکند، به انجام برسد برای مثال سال گذشته موکتها تغییر کرد و تغییراتی در هواساز و شیشهها صورت گرفت.
وی افزود: همانطور که اطلاع دارید بودجهها به صورت یکجا اختصاص نمییابد به همین دلیل به محض اینکه بودجهای به دست ما برسد نواقص موزه هنرهای معاصر تهران را رفع خواهیم کرد.
سالاری همچنین با اشاره به مدیریت همزمان محمد خراسانیزاده بر موزه هنرهای معاصر تهران و مرکز هنرهای تجسمی، افزود: برنامههای موزه هنرهای معاصر تهران با حضور محمد خراسانیزاده به صورت روتین در حال انجام است.
وی درباره رعایت نکردن استانداردهای موزهای برای تغییرات در بازسازی که منجر به تغییرات مجددی چون تعویض موکت و پنجره گالریها شد، نیز گفت: به دلیل اینکه آن زمانی که بازسازی صورت گرفت، من مسئول نبودم در جریان جزئیات کار نیستم اما زحماتی کشیده شده است و برای اینکه آن زحمات تکمیل شود، از جایی به بعد منابع مالی کفاف نداده یا شاید آن برآورد اولیه که برای مسائل مالی دادند کمتر بوده و در اجرا به مشکل برخوردهاند که آن پول تمام شده و تخصیص جدیدی اتفاق نیفتاده است! چون ریز ماجرا و جزئیات کار را نمیدانم، نمیخواهم چیزی بگویم که شایسته نباشد.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: تلاش ما این است که شرایط موزه هنرهای معاصر تهران، روز به روز بهتر شود چون بنای موزه بیش از ۴۰ سال قدمت دارد و نیاز به بازسازی داشته است.
وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا اولویتی برای بحث عمرانی موزه در نظر گرفته شده است یا خیر، گفت: در معاونت هنری، تعداد ساختمانهایی که عمر بالای ۵۰ سال دارند، زیاد است از تئاترشهر و سنگلج بگیرید تا موزه موسیقی که نگهداری همه اینها پرهزینه است و از طرف دیگر اینها ساختمانهای میراث فرهنگی نیز محسوب میشوند. موزه هنرهای معاصر تهران خدا را شکر از این جهت از بقیه ساختمانها، سرحالتر و سرپا تر است و به همین دلیل اولویت ما الان ساختمانهای دیگری است که باید برای آنها کارهای عاجل انجام شود.
سالاری در پایان بیان کرد: ساختمان تئاترشهر به زودی تعمیراتش آغاز میشود و تالار سنگلج و هنر نیز در اولویتهای بعدی ترمیم قرار دارند که بر حسب وظیفه، در به روز کردن و تعمیر آنها اقدام میکنیم.
منبع: مهر