فرهنگ و هنر برآمده از ذات یک ملت است نه کوشش و سلیقه مسئولان
به گزارش خبرنگار مهر، آئین رونمایی از لوح ثبت ملی قصهگویی، پیش از ظهر امروز سه شنبه ۲۳ خرداد در سالن شهید بهنام محمدی مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب برگزار شد.
کانون پرورش فکری بعد از گذشت بیست و چهار دوره برگزاری جشنواره قصهگویی در سطح ملی و بینالمللی، موفق به ثبت ملی قصهگویی در پاسداری از میراث ناملموس ایران اسلامی شده است.
همچنین این جشن در کانون استان کرمان بر مزار مطهر شهید قاسم سلیمانی «نماد قصههای ایثار و مقاوت»، در کانون خراسان رضوی و در حرم مطهر امام رضا (ع) «نماد قصههای دینی و مذهبی» در کانون کرمانشاه در محل طاق بستان نماد «قصههای ملی و آئینی» و در یزد در خانهی مهدی آذریزدی «پدر ادبیات کودک» و در گیلان به یاد برگزاری اولین جشنواره قصهگویی برگزار شد.
زنگ ملی قصهگویی در کتابخانههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نواخته شد
امروز در مراکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سراسر کشور از ساعت ۹:۳۰ زنگ قصهگویی نواخته شد و مربیان قصهگو برای کودکان و نوجوانان قصه میگویند.
فرهاد فلاح معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این مراسم ضمن تقدیر و تشکر از مربیان و دستاندرکاران قصهگویی، گفت: خوشحالم در کنار هم جمع شدیم و درباره قصهگویی صحبت میکنیم؛ این اتفاق یک رخداد مبارک است.
وی ادامه داد: امروز در آستانه برگزاری بیست و پنجمین دوره جشنواره قصهگویی، ثبت ملی قصهگویی انجام شد و این قولی بود که در اختتامیه جشنواره بیست و چهارم قصهگویی مطرح شد و البته به دنبال ثبت جهانی قصهگویی نیز هستیم.
فلاح با تأکید بر اینکه اولین قصهای که بچهها میشنوند، صدای ضربان قلب مادر است، افزود: بچهای که گریه میکند با صدای شنیدن قلب مادر آرام میشود چون برایش تکرار میشود و این قصه زندگی است.
وی با بیان اینکه شیرینترین قصه، قصه تولد است و بچهها دوست دارند بارها و بارها قصه تولدشان را بشنوند، گفت: قصهها، پایه تولید همه فرآوردههای فرهنگی هستند و هرچقدر بتوانیم در حوزه قصهگویی سرمایهگذاری کنیم در سایر بخشهای فرهنگی سرمایهگذاری کردهایم. البته قصه، هنر بیهزینه است و در همه جا به راحتی انجام میشود.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با بیان اینکه قصه یک میراث عمیق، ماندگار و مانا و جهانی است، گفت: بیش از ۲۸۰ قصه در قرآن برای متعالیترین هدف یعنی تربیت و هدایت انسانها آمده است و شاید علت مانایی قصهگویی این است که در کتاب مقدس قرآن و کتابهای آسمانی به کار رفته است.
وی افزود: شکلگیری جشنواره ملی قصهگویی یک جریان ماندگار، مانا و هوشمند بوده که اتفاق افتاده است و ما با برگزاری جشنواره بیست و پنجم، فصل جدیدی را رقم خواهیم زد؛ ثبت ملی قصهگویی و گفتمان آن، اقدام هوشمندانه بوده که به دورههای قبل بر میگردد و خوشحالیم که به نام کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ثبت ملی قصهگویی انجام شده است.
فلاح با بیان اینکه امروز زنگ ملی قصهگویی از ساعت ۹:۳۰ صبح در مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نواخته شده است، ادامه داد: برنامه رونمایی از لوح ثبت ملی قصهگویی، امروز در چندین استان به صورت نمادین برگزار میشود.
وی افزود: رویکرد ما در بیست و پنجمین جشنواره ملی قصهگویی، عمومیسازی و مردمیسازی قصهگویی است تا در همه خانه ایرانیان گسترده شود و به عنوان یک فرهنگ عمیق در بین خانوادهها رسوخ پیدا کند؛ ما به دنبال ضرب کردن جریان رسانه در قصهگویی هستیم و ظرفیت رسانه را برای قصهگویی فعال کنیم.
فلاح با اشاره به برگزاری جشنواره قصهگویی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، گفت: اینکه بزرگان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان این ذکاوت را داشتند که در سالهای قبل جشنواره قصهگویی را در کانون برای رشد و نمو قصهگویی برگزار کردند، اقدام مناسبی بوده است و بهترین مکان و زمان برای قصهگویی در ایران بوده است.
وی افزود: نکته دیگر که در حال تأمل هستیم این است که آیا میتوان از ظرفیت قصهگویی برای افزایش تولید و ظرفیت کسب و کار استفاده کرد؟؛ این موضوع یک گفتمانی است که باید روی آن فکر کرد و از اهالی فن دعوت میکنیم که در این راستا به ما کمک و مشورت دهند.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با بیان اینکه ثبت نماد قصهگویی کانون از برنامههای کانون است، گفت: نماد قصهگویی کانون، کلاغ با نام «آقار» است که مراحل ثبت نماد قصهگویی آغاز شد و زمینه تولیدات محصولات فرهنگی را میتواند فراهم کند.
در ادامه تابش مشاور معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: چرا عنصری را ثبت میکنیم؟ این یکی از قوانین سازمان میراث فرهنگی است که عناصر ملموس و ناملموس ملی را ثبت میکند؛ این اتفاق هم برای اهمیت آثار است و هم یادآوری این مهم را داشته باشیم که پاسداشت فرهنگ و هنر وظیفه همه ما هست.
وی ادامه داد: فرهنگ و هنر برآمده از ذات یک ملت است نه کوشش و سلیقه مسئولان؛ بنابراین لوحی که امروز امضا میشود ارجگذاری بر تلاش چندین ساله مربیان کانون پرورش فکری است.
تابش افزود: قصه و ادبیات ایرانی این ظرفیت را دارد که مرزهای جهانی را بپیماید، امید همهی ما به نسل نو است که ادبیات و قصههای ایرانی را با روزآمدرسانی به نسل آینده منتقل کنند.
جشنواره قصهگویی تبدیل به آکادمی قصهگویی شود
در آئین رونمایی از لوح ثبت ملی قصهگویی ایران، از دو نویسنده تقدیر شد؛ نفر اول مصطفی رحماندوست بود که بنیانگذار جشنواره قصهگویی کانون نیز محسوب میشود؛ رحماندوست، شاعر، قصهنویس و مترجم کتابهای کودکان و نوجوانان، اول تیرماه سال ۱۳۲۹ در همدان به دنیا آمد. او پس از گرفتن مدرک کارشناسی خود در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، به عنوان کارشناس کتابهای خطی در کتابخانه مجلس مشغول به کار شد.
وی پس از سال ۱۳۵۷ با عنوان مدیر مرکز نشریات کانون پرورش فکری کودکان نوجوانان مشغول به کار شد و تا به امروز در سمت مدیربرنامه کودک سیما، سردبیر نشریه پویه، مدیر مسؤول نشریات رشد، مدیر کل دفتر مجامع و فعالیتهای فرهنگی، سردبیر رشد دانشآموز، سردبیر سروش کودکان و داور جشنواره بین المللی فیلمهای کودکان و نوجوانان (اصفهان) به کودکان و نوجوانان خدمت کرده است؛ او تاکنون ۳۱۴ اثر به صورت مجموعه داستان و مجموعه شعر برای کودکان و نوجوانان منتشر کرده است.
مصطفی رحماندوست در این برنامه گفت: به نام خدایی که خود قصه گوست و هر قصه لطفی از الطاف اوست. ۲۵ سال پیش که این جشنواره را شروع کردیم نه به فکر بینالمللی شدن آن و نه به فکر ثبت ملی آن بودیم. خوشحالم که این جشنواره ۲۵ سال ادامه پیدا کرد چون همیشه فعالیتهای فرهنگی ما دچار زودمرگی میشود اما خیلی از شیوههای قصهگویی در ایران هست که ثبت نشده است و باید ثبت شود و لااقل پروندهاش در آرشیو اینجا باشد.
وی ادامه داد: یواشکی لو میدهم که حتی برای جشنواره ۲۵ ساله خود هم آرشیو ندارید، چون یکسری عکسها در خانه ما هست که باید در آرشیو شما بیاید.
در میان جملات رحماندوست، کلاغ آقار گفت: میخواستیم داشته باشیم اما یک نفر خانه برده بود.
رحماندوست گفت: چرا آقا قار؟ این همه قصهگوی خانم داریم؟
کلاغ آقار گفت: من هم موافقم. اینطوری من هم از تنهایی در میآیم.
رحماندوست افزود: سه سال پیش روی پوستر جشنواره نوشتم که انشاءالله یک روزی جشنواره قصهگویی تبدیل به آکادمی قصهگویی شود. تا آکادمی قصهگویی و علمی شدن قصهگویی در ایران خیلی راه داریم و امیدوارم به اینجا برسیم.
امیدوارم روزی شاهد تأسیس رشته دانشگاهی قصهگویی باشیم
نفر دوم که در این مراسم تجلیل شد، علی خانجانی نویسنده، پژوهشگر، قصهگو و از طراحان و برنامهریزان اولیه قصهگویی بود.
علی خانجانی متولد سال ۱۳۴۷ است. تدریس در مقاطع مختلف تحصیلی و دانشگاهی، همکاری در سمت مربی، کارشناس و مدیر در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، طراحی و نویسندگی برنامه مرتبط با مخاطب کودک و نوجوان در رادیو و تلویزیون، مشارکت در شکلگیری و برپایی نخستین جشنواره قصهگویی و حضور در آن تاکنون، طراحی، تأسیس و مدیریت مرکز پژوهش و ترویج قصههای ایرانی و برپایی کارگاههای آموزش قصهگویی از جمله فعالیتهای خانجانی محسوب میشوند.
خانجانی در این مراسم گفت: به نام خدایی که خود قصه گوست؛ سرآغاز هر قصه با نام اوست؛ خدایی که یادش ز روز ازل؛ به هر قصه بخشیده طعم عسل؛ خدایی که در کل ملک وجود؛ یکی بود و جز او خدایی نبود.
وی ادامه داد: الحمدالله که این روز را دیدیم و تلاشهای زیادی شده است. فراز و نشیبهای زیادی طی شده تا به این روز رسیدیم یعنی روز قصهگویی در تقویم آمد و امروز که قصهگویی به ثبت رسید؛ امیدواریم روزی ثبت جهانی این کار را داشته باشیم و بزرگتر از همه اینها چیزی که استاد رحماندوست هم اشاره کرد، امیدوارم روزی شاهد تأسیس رشته دانشگاهی قصهگویی باشیم.
این نویسنده با بیان اینکه در قصهگویی پشتوانه ملی و دینی بسیار زیادی داریم، افزود: امیدوارم این خواسته به عنوان مطالبه جدی توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از وزارت علوم خواسته شود و محتوا از کاردانی تا دکتری تولید شود.
در ادامه مراسم از لوح ثبت ملی قصهگویی رونمایی شد و بخشهایی از مراسم ثبت ملی قصهگویی در استانهای کرمان، یزد، گیلان، کرمانشاه و خراسان رضوی بهصورت زنده پخش شد.
در این مراسم، سمیهسادات ابراهیمی مدیرکل حوزه مدیرعامل به نمایندگی از حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، حکم ریاست فرهاد فلاح برای بیستوپنجمین دوره جشنواره بینالملل قصهگویی را خواند و هادی یوسفزاده معاون توسعه و مدیریت منابع کانون، حکم را اهدا کرد.
سپس کیک تولد بیستوپنجمین دوره از جشنواره بینالمللی قصهگویی برش داده شد و حاضران عکس یادگاری گرفتند.
منبع: مهر