چراغ خاموش صنایع در بنبست ضعف زیرساختها/کمبود برق کی رفع میشود؟
خبرگزاری مهر – گروه استانها: تأمین زیرساختهای شهرکهای صنعتی از مهمترین اولویتها و ضرورتها برای کمک به شکلگیری چرخه تولید است؛ در حالی سال «مهار تورم و رشد تولید» از نیمه عبور کرده و در ماههای پایانی قرار دارد همچنان مشکلات بیپایان تولید تکرار میشود.
بسیاری از فعالان بخش خصوصی مستقر در شهرکهای صنعتی و صاحبان صنایع از ضعف زیرساختها گلایهمند هستند؛ این موضوع هم شامل زیرساختهای بخش انرژی اعم از برق و گاز و آب و… میشود و هم ضرورتهای حوزه آسفالت، محوطهسازی و دیگر خدمات موردنیاز در شهرکهای صنعتی.
تأمین برق دغدغه همیشگی تولید
در این میان تأمین برق صنایع کوچک مستقر در شهرکهای صنعتی همواره دغدغه فعالان بخش تولید بوده است بهطوریکه هر ساله با قرارگیری در پیک مصرف برق اولین حوزهای که برق آن قطع میشود واحدهای صنعتی و تولیدی هستند.
همین تابستان امسال تأمین برق صنایع یکی از چالشهایی بود که متولیان درگیر آن بودند؛ هرچند مسئولان تلاش کردند با مدیریت این مشکل و اتخاذ تدابیری قطعی برق را به حداقل برسانند؛ اما همچنان این دغدغه به دلیل ناترازی در تولید وجود دارد.
«در ابتدای تابستان وزارت نیرو و صنعت توافقاتی را به امضا رساندند که بر مبنای آن به جز صنایع کوچک که بدون محدودیت برق تحویل گرفتند، صنایع فعال در شهرکهای صنعتی نیز با جابهجایی روز تعطیل خود مشمول مدیریت مصرف برق شوند و در مقابل در روزهای جمعه نیز برای جبران محدودیت پیشآمده فعال باشند. همچنین محدودیت دریافت برق این صنایع از یک روز در هفته به نصف روز در هفته تقلیل یافت تا امکان دریافت برق بیشتر و در نتیجه تولید بیشتر برای آنها فراهم شود.»
برنامه وزارت نیرو برای تأمین برق صنایع
علیاکبر محرابیان هم مهرماه امسال در اظهاراتی گفته بود: «در شروع کار دولت سیزدهم، صنعت برق کشور با ناترازی قابلتوجهی روبهرو بود که نتیجه آن خاموشی گسترده در همه بخشها از جمله خانگی و صنعت بهویژه در تابستان سال ۱۴۰۰ بود. دولت سیزدهم بهمحض شروع به کار برنامه تحولی ویژهای را برای جبران ناترازی در صنعت برق در سه محور توسعه نیروگاهها، مدیریت مصرف و ارتقا و توسعه شبکه برق اجرایی کرد.»
وزیر نیرو با اشاره به برنامههای دولت سیزدهم برای رفع ناترازی در صنعت برق ادامه داد: «در بخش توسعه نیروگاهها سه برنامه جداگانه هر کدام به ظرفیت ۱۰ هزار مگاوات در دستور کار قرار گرفت که ۱۰ هزار مگاوات بر عهده وزارت نیرو بود که تا کنون ۷۳۰۰ مگاوات وارد مدار شده است و پیشبینی میکنیم تا پایان دولت از مرز افزایش ظرفیت ۱۰ هزار مگاواتی عبور کنیم.»
مشکل شبکه برقرسانی در شهرکهای صنعتی لرستان
و اما در استان لرستان نیز صنایع با مشکلات مشابهی دستوپنجه نرم میکنند؛ بخشهای صنعت، کشاورزی و اداری لرستان با حدود ۱۵ هزار مشترک از مجموع ۶۰۰ هزار مشترک برق لرستان طی تابستان امسال دچار چالش تأمین برق شدند تا شهرکهای صنعتی و صنایع با مصرف بالای ۵۰۰ مگاوات موظف شوند یک روز در هفته نسبت به قطع برق، همکاری کنند.
اما مشکل برق شهرکهای صنعتی لرستان صرفاً به حوزه تولید انرژی برنمیگردد؛ در زمینه زیرساخت شبکه برقرسانی هم مشکلاتی در برخی شهرکهای صنعتی استان وجود دارد تا متولیان بارها وعده پیگیری برای رفع آن را دهند.
در این راستا روز گذشته جلسه مشترکی میان مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان و مدیرعامل شرکت توزیع برق استان لرستان برگزار شد تا موانع و مشکلات برق شهرکها و نواحی صنعتی بررسی شود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی لرستان: پیگیر رفع کمبود برق هستیم
فرزاد محمدی مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی لرستان در رابطه با این جلسه گفت: با توجه به اینکه برق زیرساخت تولید بوده و تأمین آن برای صنایع کاملاً ضروری و حیاتی است؛ باید شرایط را بهگونهای رقم بزنیم تا برق مطمئن و پایدار را برای بخش صنعت فراهم آوریم، تا هم چرخ تولید بچرخد و هم شاهد خاموشی در تابستان نباشیم.
محمدی اظهار داشت: تأکید ما بر رفع کمبود برق موردنیاز برخی شهرکها و نواحی صنعتی لرستان است.
وی ادامه داد: در جلسه مشترک برگزار شده با مسئولان شرکت برق استان مقرر شد تکمیل و اجرای زیرساخت برق شهرکها و نواحی صنعتی استان در قالب صورتجلسه فیمابین در دستور کار شرکت توزیع برق استان قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی لرستان گفت: در این جلسه پس از بررسی وضعیت زیرساختی شهرکها و نواحی صنعتی استان مقرر شد شبکه روشنایی ورودی شهرک صنعتی پلدختر توسط شرکت توزیع برق استان طراحی و اجرا شود.
محمدی اعلام کرد: همچنین مقرر شد شبکه برقرسانی به شهرکهای صنعتی خرمآباد ۳ و بروجرد ۱ توسط شرکت توزیع برق استان طراحی و هزینه اجرا برای مراحل بعدی به این شرکت ارسال شود.
هدفگذاری سند توسعه لرستان برای رفع مشکلات شهرکهای صنعتی
این اظهارات مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی لرستان در حالی مطرح میشود که پیشازاین فرزاد محمدی در زمینه تأمین زیرساختهای شهرکهای صنعتی استان گفته بود: «در حوزه برق طی یکساله گذشته ۷۲ مگاوات پیمانسپاری شده، در حوزه آب ۳۵۰ لیتر بر ثانیه آب اضافه شده، در حوزه گاز تمامی شهرکهای صنعتی استان دارای گاز هستند و در این مدت ۵۰ هزار مترمکعب گاز اضافه شده، در بخش مخابرات و فیبر نوری تمامی شهرکها تکمیل شده و یا قرارداد منعقد شده و در ارتباط با آسفالت نیز نهضت آسفالت شروع شده است.»
وضعیت زیرساختهای شهرکهای صنعتی لرستان در حالی است که پیشازاین سیروس ابراهیمی معاون استاندار لرستان از تدوین سند افق چهارساله توسعه این استان با ۱۱۱ هدفگذاری خبر داده و گفته بود که «تأمین آب، برق و گاز و تصفیهخانهها در شهرکهای صنعتی و همچنین افزایش سطح شهرکهای صنعتی در حوزه صنعت» از محورهای این سند است.
تحقق این محورهای سند افق چهارساله لرستان نیازمند اقدام و برنامهریزی اصولی، همکاری بخش بخشی و دغدغه دستگاههای خدماترسان است و صرفاً جلسه درمانی راه به جایی نخواهد برد.
توسعه شهرکهای صنعتی بدون توجه به تأمین زیرساختها!؟
وضعیت کنونی زیرساختهای شهرکهای صنعتی لرستان در حالی است که محمدباقر احمدی چگنی فرماندار مرکز لرستان «ایجاد شهرک صنعتی شماره چهار خرمآباد و همچنین توسعه شهرک صنعتی شماره سه خرمآباد» را از مصوبات سفر رئیسجمهور اعلام کرده است؛ لذا به نظر میرسد توسعه و ایجاد شهرک جدید توجه به تأمین زیرساختها را مضاعف میکند وگرنه مشکلات جدید به مسائل موجود افزوده خواهد شد.
لرستان دارای نزدیک به ۲۰ شهرک صنعتی است که بخش مهمی از صنایع استان را در خود جایداده و چرخیدن چرخ تولید و رفع دغدغه تولیدکنندگان در راستای توسعه صنعتی لرستان در گرو توجه بیشتر متولیان به تأمین زیرساختهای این شهرکهای صنعتی است.
منبع: مهر