ایران و جهان

پاسخ کوبنده به ترور «العاروری»؛ راهبرد حزب‌الله در برابر تل‌آویو

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: نود و دومین روز عملیات طوفان الاقصی به عنوان نقطه عطفی مهم در روند نبرد میان حزب الله و رژیم صهیونیستی ارزیابی می‌شود. پس از ترور صالح العاروری نایب رئیس دفتر سیاسی و مسؤول شاخه کرانه باختری جنبش حماس در ضاحیه بیروت، مقاومت لبنان در «بخشی از پاسخ اولیه» خود به این ترور هدفمند، تأسیسات نظامی اسرائیل در منطقه کوهستانی میرون را به وسیله ۶۲ موشک هدف قرار داد. سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در سخنرانی روز جمعه چهارم ژانویه درباره پاسخ به شهادت صالح العاروری در خاک لبنان گفت که این جنایت بدون پاسخ و مجازات نخواهد ماند.

پس از این پاسخ سطحی از درگیری میان نیروهای لبنانی و ارتش رژیم صهیونیستی در جبهه شمالی اتفاق افتاد. به نظر می‌رسد «سید مقاومت» قصد دارد با ترسیم «خط قرمز جدید» در برابر تل‌آویو نسبت به عواقب ترور فرماندهان و شخصیت‌های سیاسی مقاومت در خاک لبنان به صهیونیست‌ها هشدار دهد. در نگاه حزب الله تحقق اهداف سه‌گانه کابینه جنگ رژیم به معنای فراهم شدن موقعیت برای آغاز دور جدید تجاوزات اسرائیل به مرزهای شمالی است. برهمین اساس مقاومت برای حفظ «بازدارندگی» هجده ساله در برابر تل‌آویو لازم است رویکردی «تهاجمی» اتخاذ کرده تا از گسترش دامنه جنگ در منطقه شرق مدیترانه جلوگیری کند. در ادامه این یادداشت سعی خواهیم کرد تا نگاهی به رویکرد جدید حزب الله لبنان در برابر رژیم صهیونیستی داشته باشیم.

شنبه سیاه برای صهیونیست‌ها

پس از حمله گسترده یگان‌های موشکی حزب الله به پایگاه کوهستانی میرون، واحد رسانه‌ای این جنبش با صدور هفت بیانیه جداگانه مسؤولیت سلسله عملیات‌های مقاومت علیه اسرائیل را در نقاط مرزی پذیرفت. در این بیانیه‌ها آمده است حزب الله پایگاه‌ها و محل تجمع صهیونیست‌ها را با تسلیحات مناسب هدف قرار داده است. در واکنش به حمله‌های بی‌سابقه مقاومت لبنان به یکی از دو پایگاه مهم نیروی هوایی اسرائیل، بسیاری از فرماندهان صهیونیست این حمله را یک اتفاق نادر ارزیابی کردند. در پاسخ به حمله‌های انتقام جویانه مقاومت، ارتش اسرائیل با استفاده از مهمات ممنوعه فسفر سفید جنوب لبنان را هدف قرار داد. به عنوان مثال در جریان سه حمله هوایی به منطقه‌ای بین الشرقیه و الصیدا بخشی از تأسیسات و زیرساخت‌های مقاومت مورد هدف قرار گرفت. مناطق یارون، رامیه و میس الجبل دیگر نواحی بودند که از سوی نیرو هوایی اسرائیل مورد حمله قرار گرفتند.

پاسخ کوبنده به ترور «العاروری»؛ راهبرد حزب الله در برابر تل‌آویو

در جریان درگیری‌های شنبه پنجم ژانویه در جبهه شمالی، جمعی از رزمندگان لبنانی به شهادت رسیدند تا به این ترتیب تعداد شهدای «علی طریق القدس» از مرز ۱۵۵ نفر عبور کند. با افزایش دامنه حمله‌های اسرائیل به مناطق غیرنظامی، حزب الله از مردم لبنان خواست تا به مناطق مورد حمله رژیم نزدیک نشده و فرآیند امداد رسانی به مجروحان احتمالی را به نیروهای امدادی واگذار کنند. پیش از این مقاومت لبنان به رژیم صهیونیستی هشدار داده بود که در صورت تداوم حمله به اهداف غیرنظامی در خاک لبنان، حزب الله دست به اقدام متقابل علیه شهرک‌های صهیونیست‌نشین خواهد زد.

نتانیاهو و سیاست صدور بحران

یکی از شدیدترین تبادلات آتش میان حزب الله و رژیم صهیونیستی تنها یک روز پس سخنرانی سید حسن نصرالله و تهدید وی به گرفتن انتقام صالح العاروری رخ داد. دبیرکل حزب الله در پاسخ به درخواست جمعی از ساکنان شمال فلسطین اشغالی از ارتش اسرائیل برای حمله لبنان گفته بود که ساکنان شمال فلسطین اشغالی نخستین کسانی خواهند بود که بهای این جنگ احتمالی را پرداخت خواهند کرد.

پیش از این برخی منابع عبری از برنامه ریزی گالانت- نتانیاهو برای سو استفاده از افزایش تنش‌های مرزی برای بقا در قدرت و ایجاد جبهه جدید در شمال سرزمین‌های اشغالی خبر داده بودند. به عبارت دیگر نخست وزیر کنونی اسراییل برای فرار از پیامدهای احتمالی حمله هفتم اکتبر مانند تشکیل کمیته حقیقت یاب، فعال شدن پرونده‌های قضایی، سقوط کابینه و حتی مرگ سیاسی راهی جز تداوم جنگ نیافته و دائماً بر تحقق اهداف سه‌گانه جنگ و احیای بازدارندگی در برابر مقاومت تاکید می‌کند. برخی کارشناسان مسایل فلسطین معتقدند جدال نتانیاهو و گانتز در جلسه اضطراری کابینه ناشی از اختلاف بر سر دو دیدگاه متفاوت درباره ادامه جنگ بوده است. بنی گانتز از رهبران اصلی اپوزیسیون اسراییل نتانیاهو را تهدید کرده است که باید بین «اتحاد» یا «بازی سیاسی» دست به انتخاب بزند.

پاسخ کوبنده به ترور «العاروری»؛ راهبرد حزب الله در برابر تل‌آویو

با تشدید تنش‌ها در مرز رژیم صهیونیستی- لبنان، جوزف بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به بیروت و آموس هاشتاین نماینده بایدن در امور خاورمیانه به سرزمین‌های اشغالی سفر کردند تا بتوانند از طریق گزینه «مذاکرات دیپلماتیک» جلوی جنگی قریب القوع در منطقه شامات را بگیرند. در حالی واشنگتن- بروکسل با افزایش تحرکات دیپماتیک به دنبال کاهش تنش میان حزب الله و رژیم صهیونیستی هستند که ارتش اسراییل بدون توجه به اراده جهانی برای پایان جنگ و ارسال کمک‌های بشردوستانه به این منطقه تصمیم گرفته است تا دامنه نبرد در غزه را به سمت جنوب این باریکه گسترش دهد. در چنین شرایطی شبکه گروه‌های مقاومت براساس راهبرد «وحدت میدان‌ها» و رسالت دینی خود برای دفاع از هم کیش خود چاره‌ای جز ادامه «نبرد محدود و هدفمند» با صهیونیست‌ها ندارند. اگر تل‌آویو قصد دارد تا به هر قیمتی جنگ غزه را ادامه دهد آنگاه باید خود را آماده خالی از سکنه شدن شمال و جنوب فلسطین اشغالی کند. به «صفر» رسیدن میزان فعالیت بندر ایلات شاید نمونه خوبی برای فهم سرنوشت سایر کانون‌های اقتصادی اسراییل در صورت تداوم جنگ با جنبش مقاومت اسلامی در منطقه غزه باشد.

بهره سخن

در جریان سخنرانی اخیر دبیرکل حزب الله، وی بار دیگر به ابعاد جدیدی از تقابل مقاومت لبنان و رژیم صهیونیستی در صحنه نبرد اشاره کرد. سید حسن نصرالله اعلام کرد که حزب الله از هشتم اکتبر در حمایت از عملیات طوفان الاقصی و گروه‌های مقاومت در نوار غزه، حمله‌های هدفمند علیه ارتش اسراییل را آغاز کرده است. به گفته وی از روزهای ابتدایی جنگ تاکنون قریب به ۶۷۰ عملیات نظامی علیه اسراییل صورت گرفته که به دنبال ۴۸ پایگاه نظامی، ۱۱ مقر در عمق خاک فلسطین اشغالی، ۵۰ نقطه مرزی و ۱۷ شهرک مورد حمله قرار گرفتند. علاوه بر این، حمله‌های ترکیبی حزب الله به شهرک صهیونیست نشین شمال فلسطین اشغالی سبب آواره شدن ۲۵۰ هزار صهیونیست شده است. با توجه به سخنرانی اخیر دبیرکل مقاومت لبنان و تحولات جاری در جبهه شمالی به نظر می‌رسد حزب الله قصد دارد تا با «تهاجمی‌تر کردن» موضع خود در قبال ماشین جنگی اسراییل، از جنگی گسترده در مرز لبنان پیشگیری کند.

پیش از این روزنامه عبری جرزالم پست در مطلبی مدعی شده بود که نیروهای «رضوان» ۲ الی ۳ کیلومتر از نقطه صفر مرزی فاصله گرفتند. نوع تحرکات میدانی و گسترش دامنه حمله‌های موشکی مقاومت حاکی از این نکته است که حزب الله برای جلوگیری از «جنگ منطقه‌ای» به صورت هوشمند مذاکرات دیپلماتیک و نبرد میدانی با رژیم صهیونیستی را دنبال می‌کند. اگر قدرت‌های غربی حقیقتاً به دنبال برداشتن سایه جنگ منطقه‌ای هستند ابتدا باید تل‌آویو را برای آتش‌بس پایدار و تسهیل فرآیند تبادل اسرا تحت فشار بگذارند. اقداماتی همچون ترور صالح العاروری یا تداوم تجاوز زمینی به نقاط مختلف غزه تنها منجر به پیچیده‌تر شدن جنگ و آتش‌بس احتمالی میان طرفین منازعه خواهد شد.


منبع: مهر

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

how many casibom casibom casibom
دکمه بازگشت به بالا