«نهضت ملی مسکن» گرفتار چرخه وام و زمین و مصالح/ کاش پول مردم برسد
خبرگزاری مهر، گروه استانها: استان سمنان ۲۷ هزار ثبت نام کننده واجد شرایط نهضت ملی مسکن دارد اما مشکل اینجا است که همه این افراد وجه اولیه خود را واریز نکرده و در نتیجه دولت نمیتواند به آنها زمین واگذار کند. این عدم واگذاری زمین در کنار بروز برخی مشکلات در آماده سازی اراضی سبب شده تا مشکلاتی در مقوله نهضت ملی مسکن در استان پدید بیاید.
از جمله چالشهای مسکن ملی در استان سمنان این است که بسیاری از مردمی که داوطلب طرح بودند و حتی واجد شرایط نیز شناخته شدهاند اصلاً برای تشکیل پرونده هم اقدام نکردهاند و در نتیجه با خیل عظیم داوطلبانی روبرو هستیم که مسئولان برای واگذاری زمین برای آنها برنامهریزی و زمین مورد نیاز مسکن آنها را تأمین کرده اما حالا کسی مراجعه نمیکند.
عدم حضور مردم برای تکمیل پرونده تا جایی ادامه دار شد که گلایه مسئولان را هم در پی داشت و بالاخره استاندار سمنان خطاب به ادارات کل راه و شهرسازی استان سمنان و راه و شهرسازی شرق استان سمنان خواستار لغو درخواست افرادی شد که تاکنون مراجعه نکردهاند. قبل از پرداختن به چرایی عدم مراجعه این افراد و بازخوانی پرونده نهضت ملی مسکن در استان سمنان بد نیست نگاهی به اصل و اساس این طرح بیاندازیم.
چرایی نهضت ملی مسکن
یک صاحب نظر مسائل مسکن در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: طرح نهضت ملی مسکن به دنبال حذف قیمت زمین از سبد خانوار برای مالک شدن خانه بود.
محمد حسن همتی با بیان اینکه طرح ابتدا در قالب مسکن مهر و بعد نهضت ملی مسکن ارائه شد اما مسکن مهر به درستی اجرا نشد وگرنه بهترین طرح بود، ابراز داشت: دولت سیزدهم با تجربهای که از مسکن مهر داشت متوجه شد که دولت در ساخت ضعیف است پس بهتر است مردم خودشان بسازند تا دیگر مشکلات عدیده پیمانکاری و غیره در نهضت ملی مسکن پیش نیاید.
امکانات بسیج شده است
هر چند دولت تلاش کرد که میزان تسهیلات بانکی را افزایش دهد اما مشکل دقیقاً اینجا است که تا بانکها میزان تسهیلات مسکن را اضافه کنند در همان بازه زمانی قیمت مصالح ساختمانی بالاتر میرود پس وام مسکن مصوب جدید هم نمیتواند چاره ساز باشد! این چرخهای است که دولت و نهضت ملی در آن گرفتار شدهاند.
اما دولت هم بیکار ننشسته تا در این کشاکش لوپ مانند گرفتار و غرق شود بلافاصله در سراسر کشور طرحهای ویژه دولت آغاز به کار کرد همانطور که محمد حمیدی معاون عمرانی استاندار سمنان در گفتگو با مهر، از ورود قرارگاه امام حسن (ع)، خود مالکان، بافت فرسوده، ستاد اجرایی، ارتش و لشکر ۵۸ تکاور، بنیاد مسکن و …به طرح خبر داد و گفت: تنوع در ساخت و مشارکتهایی از این دست به ما کمک میکند تا بتوانیم طرح را جلو ببریم، در واقع استانداری سمنان تمام امکانات خود را بسیج کرده تا طرح مسکن ملی در استان به درستی اجرایی شود.
حمیدی با بیان اینکه در قالب مسکن ملی ۳۰ هزار واحد مسکونی در استان سمنان و ۳۰ هزار واحد مسکونی در ایوان کی ساخته خواهد شد، ابراز کرد: خوشبختانه بزرگترین چالش ما یعنی تأمین زمین با کمک ارگانهای ذیربط در تمام شهرهای استان سمنان پشت سر گذاشته شد و توانستیم در تمام شهرهای استان زمین مورد نیاز ساخت خانهها را تأمین کنیم.
وی از اعطای تسهیلات برای مسکن ملی نیز خبر داد و گفت: تا خرداد سال جاری چهار هزار و ۳۰۰ واحد شهری و روستایی نهضت ملی مسکن در استان منتظر دریافت تسهیلات بودند و حدوداً یک هزار و ۳۰۰ واحد روستایی و سه هزار واحد شهری نیز تسهیلات ساخت مسکن ملی دریافت کرده اند، از سوی دیگر باید گفت با همراهی بانکها روند پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن در استان ادامه دارد.
تسهیلات به ۵۰۰ میلیون تومان افزایش یافت
معاون عمرانی استاندار سمنان همچنین گفت: از سوی دیگر دولت برای رعایت حال مردم و افزایش استقبال از طرح، میزان تسهیلات را به ۵۰۰ میلیون تومان افزایش داد و حتی سود تسهیلات هم از ۲۳ درصد به ۱۸ درصد کاهش یافت و لذا شرایط خوبی در زمینه نهضت ملی مسکن در استان مهیا شده است.
حمیدی همچنین با بیان اینکه ۷۰ هزار نفر در نهضت ملی مسکن استان ثبت نام کردند و ۲۵ هزار نفر در استان واجد شرایط دریافت مسکن شدند، گفت: افرادی که ثبت نام اولیه مسکن ملی را کرده اما دنبال پرونده خود نبوده، اطلاعاتشان را تکمیل نکرده و وجه اولیه ۴۵ میلیون تومانی را واریز نکردند بعد از چند بار اخطار پیامکی از دایره متقاضیان خارج خواهند شد و زمین به فرد دیگری تحویل داده میشود.
وی درباره خانوادههای پرجمعیت نیز بیان کرد: تاکنون در دو مرحله زمین ۲۰۰ متری به این دست خانوادهها یعنی خانوادههای دارای سه فرزند و بیشتر که فرزند جدید آنها بعد از سال ۱۴۰۰ به دنیا آمده باشد در قالب طرح تشویقی جمعیت اهدا شده است، همچنین باید گفت در استان سمنان یک هزار و ۳۰۹ خانواده دارای شرایط اهدای زمین تشویقی شناسایی شده و تأمین زمین نیز صورت گرفته است.
چالش بین ارگانها
یکی از چالشهایی که مردم در قبال مسکن ملی مطرح میکنند اختلافهای بروز کرده بین بنیاد مسکن، راه و شهرسازی استان سمنان و راه شهرسازی شرق استان سمنان و همچنین شهرداریها است، شهرداریها اعتقاد دارند که اگر وظیفه آماده سازی زمین را دارند ابتدا باید زمین از سوی بنیاد مسکن به آنها تحویل داده شود و از سوی دیگر بنیاد مسکن توپ را در زمین راه و شهرسازی میاندازد و در این بین مردم متضرر میشوند.
پیگیریهای خبرنگار مهر، نشان میدهد که این مشکل در استان با بسیج امکانات حل شده است. آنطور که حمیدی معاون عمرانی استاندار سمنان میگوید: در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت، بنیاد مسکن کار تحویل زمین به متقاضیان را انجام داده است و در دو شهر تازه تأسیس رضوان در کالپوش میامی و کهن آباد آرادان بنیاد مسکن باید ورود کرده و زمین را تأمین کند که پیگیر آن هستیم و در بقیه مناطق مشکلات تا حد زیادی حل شده است.
وی همچنین با بیان اینکه زمینهای طرح ملی مسکن در امیریه، کلاته و دیباج تحویل داده شده است، تاکید کرد: یکی از تقاضاهای ما از مالکان زمینی که زمین به آنها تحویل داده شده این است که ساخت و ساز را به سرعت شروع کنند، از سوی دیگر به بانکها نیز تاکید شده که در این زمینه کمال همکاری را داشته باشند تا تسهیلات بانکی به موقع پرداخت شود.
بانکها همکاری بیشتری داشته باشند
استاندار سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، مسکن ملی را یکی از اقدامات ویژه دولت سیزدهم دانست و گفت: هدف طرح نهضت ملی مسکن خانه دار شدن مردم است لذا نباید در ساخت و سازها تعلل صورت گیرد.
سید محمدرضا هاشمی بیان کرد: همانطور که در شورای مسکن استان سمنان هم مصوب کردیم دو ابلاغ در هفته جاری صورت گرفته است یکی به ادارات کل راه و شهرسازی استان سمنان و شرق استان سمنان مبنی بر اینکه داوطلبانی که واجد شرایط هستند اما ثبت نام نکردند را حذف کنند تا جا برای داوطلبان واقعی که میخواهند خانه را بسازند باز شود.
وی با بیان اینکه دومین ابلاغ نیز به بانکها است که تسهیلات نهضت ملی مسکن را زودتر و به موقع پرداخت کنند، ابراز کرد: مالکانی که زمین را دریافت کردهاند باید فوراً نسبت به ساخت و ساز اقدام کنند و مدیران بانکها نیز کمال همکاری را در ارائه تسهیلات داشته باشند وگرنه اگر عزمی در بین داوطلبان نباشد، زمین پسگیری خواهد شد.
مسکن ملی در استان سمنان دچار وضعیت عجیبی است از یک سو جمع بسیاری از واجدان شرایط واریز اولیه را انجام نداده اند و دلیل آن نیز به وضوح مشکلات مالی است و اینکه بسیاری از مردم از بازپرداخت تسهیلات هم عاجز هستند و از سوی دیگر مسئولان هم به دنبال انجام کار و گره گشایی هستند تا مردم مالک خانه شوند این چرخه میبایست با تدبیر بهتری در سراسر استان سمنان رفع و حل شود.
منبع: مهر