ظرفیت مردمی هزار سالهای به نام «هیئت مذهبی»
خبرگزاری مهر، گروه استانها – بهرام قربانپور: هیأتهای مذهبی صرف نظر از ماهیت واقعی خود که همان روایتگری مفاهیم اعتقادی و اسلامی است دارای کارکردهای مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هستند.
قوه اعتمادسازی اجتماعی و جذابیت هیئات مذهبی در جامعه فرصت مغتنمی را فراهم کرده تا این هیئتها در بزنگاههای حساس سیاسی و اجتماعی نقش آفرین باشند. جلوه نمایی فرهنگی و اعتقادی در هیئات مذهبی سبب شده تا این هیأتها بتوانند نقش اثرگذارتری در این بخشها ایفا کنند.
وجود نگاه تک بُعدی به هیئتهای مذهبی با وجود کارکردهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی که دارند یک نوع اجحاف در حق این ظرفیت بزرگ معنوی و مردمی است.
فعالیت ۹۰۰ هیأت مذهبی ثبت شده در گیلان
حجت الاسلام «سعید مهدوی» مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: گیلان دارای ۹۰۰ هیأت مذهبی ثبت شده است که بخشی زیادی از این هیئات در ماه محرم و صفر فعالیت میکنند و بخشی از این هیئتها در طول سال و بر اساس مناسبتهای مختلف فعال هستند که تعدادشان به ۳۵۰ هیئت میرسد.
وی با بیان اینکه هیأت مذهبی سازمان مردم نهاد مؤثر اجتماعی است، افزود: هیأتهای مذهبی اگر در قالب شبکه منسجم و هدفمند قرار بگیرند عملکرد اثرگذارتری خواهند داشت.
مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان با اشاره به عملکرد مثبت و قابل دفاع هیئتهای مذهبی استان، بیان کرد: هیئتهای مذهبی گیلان اثرگذاری فرهنگی، تربیتی و اجتماعی دارند و کارهای ماندگاری از آنها به جا مانده است.
حجت الاسلام مهدوی، هیأتهای مذهبی را قابل اعتمادترین تشکل مردم نهاد برشمرد و اضافه کرد: هیئتهای مذهبی پشتوانه عظیم مردمی در آوردگاههای مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور است.
وی افزود: هیئتهای مذهبی در خط مقدم مبارزه با ویروس منحوس کرونا قرار گرفتند و با فعالیتهای اجتماعی، آرامش را به جامعه هدیه دادند.
ایجاد منزل به منزل کارگاه دوخت ماسک
مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان با بیان اینکه فعالیتهای هیأتهای مذهبی در ایام کرونا کم نظیر بود، گفت: در ایام کرونا در هر منزلی یک کارگاه خیاطی و تولید ماسک و گان بهداشتی ایجاد شد.
حجت الاسلام مهدوی ادامه داد: زمانی که دولت وقت در تأمین ماسک و گان به ستوه آمده بود هیئتهای مذهبی گره گشای چالش جدی بهداشت و درمان شدند.
وی با بیان اینکه هیئتهای مذهبی در رزمایش مواسات خوش درخشیدند، افزود: هیئتهای مذهبی در دست گیری و کمک به مردم و قشر آسیب پذیر جامعه پیش قراول بودند.
هیأتهای مذهبی با قدمتی هزار ساله
مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان با تاکید بر لزوم تحقیق و پژوهش عملکرد رفتاری هیئتهای مذهبی در ایام کرونا اضافه کرد: فعالیت هیئتهای مذهبی در ایام کرونا و رزمایش مواسات و کمک مومنانه در جهان کم نظیر است.
حجت الاسلام مهدوی با بیان اینکه هیأتهای مذهبی قدمتی هزار ساله دارند، گفت: مدعیان مشارکتهای مردمی در جامعه مدنی جهان به گرد پای فعالیت هیأتهای مذهبی نمی رسند.
وی با بیان اینکه دشمن به خوبی جایگاه واقعی هیأتهای مذهبی را شناخته است، افزود: دشمن با شناخت و درک اثرگذاری هیأتهای مذهبی اقدام به تخریب این جایگاه از طریق شگردهای رسانهای کرده است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان با بیان اینکه هیأتهای سکولار و انگلیسی اهداف دشمن را پیاده سازی میکنند، اضافه کرد: برخی هیأتها فقط دنبال برپایی محافل روضه هستند و در فعالیتهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی دیگر نقش آفرینی نمیکنند چنین هیئتهایی مورد توجه ویژه دشمن قرار دارند.
مهدوی، تضعیف و تخریب هیأتهای مذهبی را از نقشههای قدیمی و طولانی مدت دشمن برشمرد و بیان کرد: کمرنگ جلوه دادن نقش هیأتهای مذهبی، ترور و تخریب شخصیتی مسئولان هیئتهای مذهبی و همچنین تضعیف جایگاه هیأتها از جمله برنامههای دشمن است.
وی با بیان اینکه هیأتهای مذهبی با کمکهای مردمی اداره میشود، افزود: بر خلاف ادعای دشمنان هیأتهای مذهبی هیچ گونه حمایت مالی از حکومت و یا سازمان خاص دریافت نمیکنند.
هیأتهای مذهبی سکولارمنش پایگاه اجتماعی و مردمی ندارند
مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان با بیان اینکه برخی هیأتهای مذهبی با تراز انقلاب اسلامی فاصله گرفتند، گفت: برای مصون نگه داشتن هیأتهای مذهبی از برخی آسیبها نیازمند گفتمان سازی هستیم.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه گیلان ظرفیتهای خوبی در تشکلهای مردمی دارد، گفت: بکارگیری ظرفیتهای مردمی در شکل دهی فعالیت دینی و مذهبی اثرگذاری بیشتر دارد.
مهدوی با بیان اینکه هیأتهای مذهبی سکولارمنش پایگاه اجتماعی و مردمی ندارند، اضافه کرد: گفتمان سازی و آگاهی بخشی مردم از مقاصد هیأتهای مذهبی سکولار منجر به عدم اقبال عمومی به اینگونه هیأتها میشود.
وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی اینکه «هیأت محل جهاد تبیین است»، افزود: هیأتها در کنار جهاد مالی و جهاد خودسازی، «جهاد تبیین» اولویت دارد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان با بیان اینکه مشارکت مردم در عرصههای مختلف اجتماعی موجب دوام و قوام انقلاب اسلامی گفت: هیأتهای مذهبی با حضور پررنگ و به موقع در «جهاد تبیین» نقش تقابلی با جبهه رسانهای دشمن ایفا کنند.
محبت رمز موفقیت هیئتهای مذهبی است
حجت الاسلام «محمدرضا خیرخواه» از فعالان فرهنگی و مذهبی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هیأتهای مذهبی نقش تعیین کنندهای در ابعاد مختلف زندگی افراد در جامعه دارند.
وی با تاکید بر لزوم توجه هیأتهای مذهبی در ابعاد مختلف جامعه افزود: هیئات مذهبی در مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نقش آفرین باشند و فعالیت چند بُعدی هیئتهای مذهبی جایگاه ویژه ای در جامعه پیدا کرده است.
خیر خواه اضافه کرد: هیأتهای مذهبی در کنار پرداختن به نوحه خواهی و روضه، باید کارکردهای سیاسی و اجتماعی و فرهنگی را سرلوحه کار قرار دهند.
وی افزود: حمایتهای حکومتی، تقویت تولید محتواهای غنی و اثرگذار و همچنین گسترش فعالیتهای رسانهای در مناسبتهای مختلف موجب غنا بخشی هیأتهای مذهبی میشود.
این فعال فرهنگی با بیان رسانه باید به تبیین دستاوردهای هیأتهای مذهبی بپردازد، گفت: رسانهها نقش محوری در تبیین جایگاه واقعی هیأتهای مذهبی دارند به عنوان مثال در مسئله کرونا با پیوست رسانهای اقدامات اثربخش هیأتهای مذهبی تشریح شد.
خیرخواه با بیان اینکه هیأتهای مذهبی مورد حمایت دولتها نیستند، اضافه کرد: هیأتهای مذهبی کاملاً مردمی و با کمک و مشارکت مردم اداره میشوند.
وی با اشاره به اینکه نگاه سیاسی به هیأت داری اشتباه است، افزود: فعالیت در دستگاه امام حسین (ع) با رنگ و بوی سیاسی مورد پذیرش نیست.
خیرخواه با بیان اینکه شورآفرینی در انتخابات از مسیر هیأتهای مذهبی میگذرد، افزود: هیأتهای مذهبی در ایجاد وحدت ملی، شور و شعف فرهنگی و سیاسی پیش قدم هستند.
اشتباهات فردی پای نظام نوشته نشود
این کارشناس مسائل فرهنگی با بیان اینکه بصیرت افزایی و آگاهی بخشی به مردم نیاز ضروری جامعه است، گفت: اشتباهات فردی و شخصی افراد نباید پای اصل نظام نوشته شود.
خیرخواه با بیان اینکه تمام تیرهای دشمن به سمت ولایت نشانه رفته است، اضافه کرد: هیأتهای مذهبی، وعاظ و تریبون داران با فریضه جهاد تبیین در جبهه بصیرت افزایی و آگاهی بخشی جامعه قدم بردارند و تلاش کند.
وی با انتقاد از عملکرد ضعیف برخی هیأتهای مذهبی در حوزه جهاد تبیین افزود: هیأتهای مذهبی در تبیین دستاوردهای نظام و منویات رهبری باید جدیت بیشتری به خرج دهند.
این فعال فرهنگی با انتقاد از عملکرد ضعیف برخی وعاظ در تبیین معارف دینی بیان کرد: وعاظ و خطبا با مطالعه و دست پُر در محافل مختلف فرهنگی و مذهبی حاضر شوند و خود را در مباحث فرهنگی بروز کنند.
خیرخواه با بیان اینکه بی سوادی و عدم برخورداری از دانش و اطلاعات کافی آفت برخی منبریها و وعاظ است، گفت: تریبون داران فرهنگی و مذهبی باید خودشان را بروز رسانی کنند تا محبوبیت و مجذوبیت در جامعه داشته باشند.
منبع: مهر