رسانهها باعث نزدیکی مسلمانان و از بین رفتن شکافهای فکری میشوند
به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب در همایش نقش رسانهها در تحکیم وحدت اسلامی در جهان اسلام که در مکه مکرمه برگزار شد، ضمن بیان این مطلب افزود: براساس آیات قرآن وحدت امت سبب مصونیت دین، تأیید الهی و نصرت است و نعمتی است که هیچ مسئلهای با آن برابری نمیکند. قرآن کریم حفظ وحدت و پیشگیری از هرگونه تفرفه را فلسفه تشریع دین و بعثت پیامبران معرفی کرده و مسلمانان را از تفرقه اینگونه برحذر میدارد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب راهکار وحدت را هوشیاری در برابر توطئههای تفرقه انگیز دشمن و ایجاد نهضتی درونی در برابر این توطئهها میداند، گفت: ایشان میفرمایند: «در آنجایی که بهانه اختلاف هست و دشمن میتواند آنجا مستمسکی برای اختلاف درست کند، بیشتر مواظب باشید. در مساله مذهب و اختلافات مذهبی که قرنهای متمادی دشمنان از آن سو استفاده کردند بیشتر باید مواظب باشید؛ هم شیعه باید مواظب باشد و هم سنی.»
حجت الاسلام والمسلمین نواب خاطرنشان کرد: امروز جهان اسلام راهی جز حرکت بر محور اسلام ندارد. توجه به نقاط مشترک، چنگ زدن به ریسمان الهی، مراجعه به سنت پیامبر (ص)، مراعات حقوق برادری، اصلاح ذات البین و جلوگیری از توهین به مقدسات از جمله عواملی است که میتواند زمینه تحکیم وحدت اسلامی را فراهم سازد.
وی با طرح این پرسش که «این اتفاق مهم در جهان سراسر متلاطم فعلی چگونه و با چه ابزارهایی میتواند اتفاق بیفتد؟» گفت: برای پاسخ به این دغدغه اساسی باید به یک کلید واژه اساسی در حوزه امت سازی توجه نمود و آن هم افکار عمومی است. این پدیده شگرف و پویا که سرنوشت جوامع را رقم میزند به موتوری میماند که چرخهای ماشین اجتماع را به چرخش در میآورد که سوخت این ماشین رسانه است.
سرپرست حجاج ایرانی ادامه داد: رسانهها چنان در تار و پود زندگی بشر رخنه کرده اند که امروز زندگی انسانها کاملاً به آنها وابسته شده است. طی چندین دهه اخیر نقش رسانهها در آموزش، تربیت و کنترل و مدیریت افکار عمومی به حدی مهم بوده که برخی رسانهها را هدایتگران اصلی جوامع دانسته اند.
حجت الاسلام والمسلمین نواب با طرح پرسش دیگری مبنی این که «رسانهها به عنوان سوخت موتور تحرک اجتماعی چه نقشی در وحدت بین امت اسلامی ایفا میکنند؟» سخنان خود را اینگونه ادامه داد: طبعاً باید ازدو بعد سلبی و ایجابی در شکل گیری وحدت اسلامی یاد کرد زیرا رسانه میتواند با نقش مثبت و ایجابی خود، شکافهای فکری و اجتماعی را میان مسلمانان زدوده و باعث تقریب هر چه بیشتر میان مسلمانان شود و از سوی دیگر رسانه میتواند مروج تفاوتهای مذهبی و فرقهای بوده و با نوع خاصی از تولید محتوا، به تعارضهای درونی دینی میان فرق مختلف اسلامی دامن بزند و آنان را به تقابل هر چه بیشتر در برابر یکدیگر بکشاند و آتش اختلاف و تفرقه را شعله ور سازد.
وی در مورد نقش رسانهها در تحکیم وحدت اسلامی در جهان اسلام به چند نکته اشاره کرد و افزود: اولین موضوع آموزش است. رسانهها راهی مؤثر برای آموزش گروههای بزرگ جمعیتی هستند، توان پوشش تمام افراد، جمعیتهای مد نظر و حتی لایههای پنهان را دارند و از این رو قدرت تأثیرگذاری زیادی بر هنجارهای جوامع دارند.
حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب از «توسعه و تبیین آگاهی» به عنوان دومین عامل نام برد و خاطرنشان کرد: راههای زیادی برای توسعه و تبین آگاهی در بین افراد جامعه وجود دارد. در این میان رسانهها به عنوان ابزاری مؤثر و یک کارگزار فرهنگی نیرومند میتوانند در حوزههایی مانند «سرعت گسترش، هزینههای بسیار پایین، مدیریت غیرمتمرکز، ساختار گریزی، برجسته سازی و جذاب سازی مفاهیم مورد تاکید، اقناع سازی عمومی و تثبیت سازی مفاهیم و هنجارها در قالب تبین کلام گفتمان جهان اسلام یعنی وحدت اسلامی» اقدامات گستردهای را به سرانجام برساند.
وی «اجرا و تأثیرگذاری» را به عنوان سومین عامل نام برد و در توضیح آن گفت: رسانهها با توجه به توانمندیهایی که دارند یکی از عوامل بسیار مهم در دگرگونی ارزشها و باورها و معیارهای ملی و فراملی هستند. قدرت رسانه در ساماندهی و کنترل افکار عمومی و تأثیرگذاری بر سیاست، فرهنگ و افکار ملتها آن چنان اهمیت یافته است که میتوان بدون اغراق ادعا کرد هیچ نیرویی در دنیای امروز بالاتر از آن نیست و اگر این نیروی اجتماعی به مؤلفههای تعهدی و اخلاقی دینی و اعتق و اعتقادی نیز مسلح باشد طبیعا از پتانسیل تأثیرگذاری شگرفی نیز برخوردار خواهد بود.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه دارد: عصر حاضر عصر حاکمیت رسانهها بر افکار عمومی است و توسعه در عرصههای مادی و معنوی بدون رسانه امری سخت و تا حدودی محال به نظر میرسد. چرا که دنیای امروز دنیای شبکه اطلاعاتی است که انحصار اطلاعات را در هم شکسته و سکویی برای دسترسی همگانی فراهم آورده است.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در پایان گفت: این وضعیت میتواند یک فرصت مغتنم برای کشورهای اسلامی باشد که با حفظ و بهبود و تثبیت ارزشهای اسلامی بستر وحدت اسلامی و شکل گیری امت اسلامی و در نهایت تمدن اسلامی را فراهم آورند که زمینه ساز تعالی بشر در عرصههای دنیوی و اخروی باشد.
منبع: مهر