دشمن در اغتشاشات اخیر برای بازنشستگان هم برنامه داشت
خبرگزاری مهر، گروه سیاست-هادی رضایی: ساعت ۱۷:۳۰ دقیقه قرار مصاحبه داشتیم. قرار ما در دفتر کارش در سازمان عقیدتی سیاسی ارتش بود. با خوشرویی و مهربانی پذیرای ما شد. طبق همان زمان مشخص شده، مصاحبه ما امیر سرتیپ محمد اکرمینیا معاون هماهنگکننده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش رأس ساعت آغاز شد. گفتگو را با یکی از چالشی ترین موضوعات یعنی دخالت نظامیها در سیاست آغاز کردیم.
او معتقد بود قانون، نظامیان را از ورود به سیاست منع کرده است و معمولاً در همه ارتشهای جهان به همین شکل است. اما ورود به مسایل سیاسی و عرصه سیاست و به عبارتی دخالت در سیاست به هیچ وجه منعی برای برخورداری از آگاهی سیاسی ندارد و تاکید داشت: اتفاقاً از یک جهت برای اینکه ورودی صورت نگیرد ما نیازمند آگاهی هستیم. یعنی وقتی فردی میخواهد به یک مسیر اشتباه وارد نشود باید مسیر درست و اشتباه را بشناسد تا انتخاب درستی داشته باشد.
یکی دیگر از موضوعات مهمی که با معاون هماهنگکننده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش درباره آن صحبت کردیم بحث انتخابات بود او انتخابات را یک رویداد سیاسی بسیار مهم میداند و میگوید در این حوزه وظیفه سازمان عقیدتی سیاسی است که زمینه و بستر مشارکت حداکثری کارکنان ارتش و خانوادههایشان را در انتخابات فراهم کند. او تاکید دارد که هر سالی که انتخابات برگزار میشود ما در این جهت اقدام میکنیم. در انتخابات ریاست جمهوری گذشته هم این کار فرهنگی و آگاهسازی لازم انجام شد. ارتشیان نسبت به متوسط کشوری حدود سی درصد مشارکت بیشتری داشتند. این آمار از صندوقهای کویهای سازمانی و پادگانها استخراج شده است.
امیر اکرمینیا در خصوص عرصهای که دشمن بیشترین تقابل را با انقلاب اسلامی دارد نیز گفت: حدوداً از سه دهه قبل دشمن برخورد نظامی با ایران را پرهزینه تحلیل و ارزیابی کرده و از آن زمان گرایش دشمن به سمت جنگ نرم و فرهنگی بوده است. مقام معظم رهبری هم در مقاطع مختلف با عناوین مختلف تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی، ناتوی فرهنگی و جنگ نرم بر آن تأکید کردند. این نشان دهنده جهت گیری کلی دشمن در مقابله با نظام جمهوری اسلامی ایران است. دشمن در عرصه نظامی در دوران دفاع مقدس از صدام حمایت کرد ولی نتیجه نگرفت و الان هم میداند که به سطح مطلوبی از بازدارندگی نظامی رسیدهایم و طبق ارزیابی که انجام دادهاند متوجه شدهاند که برخورد نظامی با ایران پرهزینه است. بنابراین به برخورد نرم فرهنگی و فکری روی آوردهاند.
معاون هماهنگکننده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در خصوص تحولات فلسطین و جنایات رژیم صهیونیستی هم با ما صحبت کرد و گفت: در واقع این یک خشم فروخفته است که امروز در غالب عملیات طوفان الاقصی خودش را نشان میدهد و مربوط به زمان کمی نیست. این ظلم دراز مدتی است که رژیم صهیونیستی داشته و حقوق این ملت ۷۵ سال است که پایمال شده است. صهیونیستها این ظلم را در حق ملت مظلوم فلسطین کردند و انگلیسیها و فرانسویها و آمریکاییها از آنان حمایت میکنند.
امیر اکرمینیا به کشتار وحشیانه مردم غزه نیز اشاره و تاکید دارد: همانطور که میدانید تقریباً نیمی از جمعیت دو میلیون و سیصد هزار نفری غزه جوان زیر ۱۸ سال هستند و با شهید کردن آنها مشکل رژیم صهیونیستی حل نخواهد شد، چون امروز اولاً مقاومت و بعد هم هویت این مردم نهادینه شده است. مردم میخواهند به هر قیمتی که شده به آرمان خود یعنی آرمان فلسطین برسند. آرمان فلسطین آرمان بزرگی برای جهان اسلام است.
متن کامل گفتگوی تفصیلی مهر با امیر سرتیپ محمد اکرمینیا معاون هماهنگکننده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش به شرح زیر است:
داشتن بینش سیاسی برای نظامیان تا چه اندازه اهمیت دارد و سازمان عقیدتی سیاسی در ارتش، در این خصوص چه کارهایی انجام میدهد؟
قانون، نظامیان را از ورود به سیاست منع کرده است و معمولاً در همه ارتشهای جهان به همین شکل است. اما ورود به مسایل سیاسی و عرصه سیاست و به عبارتی دخالت در سیاست به هیچ وجه منعی برای برخورداری از آگاهی سیاسی ندارد. اتفاقاً از یک جهت برای اینکه ورودی صورت نگیرد ما نیازمند آگاهی هستیم. یعنی وقتی فردی میخواهد به یک مسیر اشتباه وارد نشود باید مسیر درست و اشتباه را بشناسد تا انتخاب درستی داشته باشد.
کارکنان ارتش برای اجرای مأموریت حفظ و حراست از کشور نیازمند آگاهی سیاسی هستند
از جهتی دیگر این بدین معنی نیست که از سیاستهای کلان نظام و اهداف نظام آگاهی و اطلاع نداشته باشد. در قانون اساسی به ارتش مأموریتهای حفظ تمامیت ارضی، حفظ استقلال و حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران سپرده شده است. برای اجرای این مأموریتها حفظ و حراست جمهوری اسلامی ایران کارکنان نیازمند آگاهی سیاسی هستند. و این کار از طرف سازمان عقیدتی سیاسی انجام میشود.
نکته مهم دیگر این است که محیطهای بین المللی و پیرامون جمهوری اسلامی ایران و منطقه غرب آسیا بسیار پرتلاطم است و مستمرا تحولات سیاسی، بین المللی و نظامی در آن وجود دارد. اگر ما از شناخت این محیط و تهدیدات آن غافل شویم نمیتوانیم خودمان را آماده کنیم تا در مقابل تهدیدات بایستیم.
بنابراین لازم است که کارکنان ارتش نسبت به تحولات سیاسی، بین المللی و نظامی در این محیطها و همچنین نسبت به اهداف و اغراض دشمن سیاستها و راهبردهای آنان در محیط پیرامونی آشنا شوند. بنابراین چه در بعد داخلی و چه در بعد خارجی باید سطح آگاهی کارکنان را مستمرا نسبت به این تحولات بالاتر ببریم تا بتوانند مأموریت خود را به درستی انجام دهند نه اینکه دخالت کنند. دخالت در سیاست به معنی موضع گیری است. ما در تاریخ ۴۵ ساله انقلاب اسلامی، موضع سیاسی له و یا علیه جریان و یا گروه سیاسی نگرفتهایم اما از آگاهی سیاسی برخوردار بودهایم تا بتوانیم مأموریت مان را درست انجام دهیم، دشمن را بشناسیم، دوست را به درستی تشخیص دهیم. از این جهت لازم است که آگاهی سیاسی داشته باشیم.
به نظر شما تشکیل سازمان عقیدتی سیاسی ارتش چه چیزی به ارتش افزود و ارتش با تأسیس این سازمان چه تفاوتی با گذشته پیدا کرد؟
قطعاً سازمان عقیدتی سیاسی اثر بخشی بسیار زیادی در سطح ارتش داشته است. روح بخشیدن به کار نظامی و تلطیف محیط نظامیگری و حاکمیت فضای معنوی در ارتش مهمترین کار ویژه سازمان عقیدتی سیاسی در طول این ۴۵ سال گذشته بوده است.
دستاوردهای سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در این مدت چه بوده است؟
از بدو تأسیس سازمان عقیدتی سیاسی بر اساس مأموریتهایی که بر عهده این سازمان قرار گرفته که عمدهترین این مأموریتها ارتقای وضعیت معنوی و تقویت باورهای دینی و بصیرت سیاسی کارکنان ارتش و خانواده شأن بوده است، به طبع ساختار سازمان هم در چارچوب همین اهداف تعریف شده و زمانی که این ساختار شکل گرفته با نگاه به این اهداف این ساختار تنظیم و تصویب شده و فعالیتها نیز در چارچوب همین ساختار انجام شده است.
عمدتاً تقویت باورهای دینی، ایمان کارکنان و بصیرت دینی و انقلابی کارکنان، نظارت بر اجرای موازین شرعی و دینی در سطح ارتش، تبلیغات دفاعی، روابط عمومی و اطلاع رسانی در ارتش، مأموریتهایی بوده که بعد از ابلاغ به عقیدتی سیاسی و شکل گیری ساختار عقیدتی سیاسی اجرا شده است.
اگر بخواهم هر کدام از این مأموریتها را به طور جداگانه شرح دهم میتوانم به اقدامات سالهای اخیر این سازمان اشاره کنم. از زمانی که دوره جدید مدیریت سازمان عقیدتی سیاسی با ریاست حجت الاسلام والمسلمین آقای محمد حسنی از سال ۹۶ شروع شده، در ابتدای کار یک سری طرحهای فرهنگی در راستای مأموریتهای کلی سازمان تدوین شد تحت عنوان طرحهای فرهنگی مصباح.
طرحهای فرهنگی مصباح مخاطب محور و موضوع محور هستند و تلاش کردیم در چارچوب این طرحها تمام جامعه مخاطبان سازمان عقیدتی سیاسی ارتش را تحت پوشش قرار دهیم. کسانی که باید از سازمان عقیدتی سیاسی خدمات فرهنگی دریافت کنند اعم از کارکنان پایور ارتش، خانواده محترمشان، کارکنان وظیفه، دانشجویان، فرزندان کارکنان و طبقات و جوامع مختلف ارتش که ما به آنها خدمات فرهنگی ارایه میکنیم در این طرح قرار دارند. به عنوان مثال در طرح مصباح یک، کلیه فعالیتهای فرهنگی که باید برای کارکنان وظیفه ارتش از بدو ورود به دوران خدمت سربازی تا روز ترخیص ارایه شود، تدوین شده و در چارچوب طرح مصباح یک به تمام یگانهای ارتش ابلاغ شده است.
به همین صورت برای جوامع دیگر مثل خانوادهها، دانشجویان دانشگاههای افسری، فرزندان کارکنان و… برای هر کدام یک طرح مخصوص پیش بینی و ارایه شده است.
الحمدلله ما یک ساز و کار خیلی دقیق برای ارزیابی عملکرد و اثر بخشی این طرحها ایجاد کردهایم، گروههایی را تشکیل دادیم که هر ساله به صورت منظم به یگانها مراجعه میکنند و عملکرد عقیدتی سیاسی و اثر بخشی فعالیتهایشان را در چارچوب طرحهای فرهنگی مصباح ارزیابی میکنند. نتایج بسیار خوبی به دست آمده و مهمتر اینکه شاخصها نشان میدهد که فعالیتهای فرهنگی ارتش رو به رشد بوده و به همین دلیل ما تأیید فرمانده معظم کل قوا را نیز گرفتیم. ایشان اخیراً در جمعی که فرماندهان ارتش خدمتشان شرفیاب شده بودند صراحتاً فرمودند: امروز ارتش از گذشته و از روزهای اول، انقلابیتر و متدینتر است. این نشان میدهد که این مسیر رشد و تکامل در سالهای اخیر در ارتش به خوبی طی شده است.
سازمان عقیدتی سیاسی ارتش برای شناسایی خط دشمن برای سربازان چه برنامههایی را در پیش رو دارد؟
روحیه معنوی، ایمان و اعتقادات دینی وجه اساسی تمایز ارتش جمهوری اسلامی ایران با سایر ارتشهای جهان در حقیقت وجه اساسی تمایز ارتش جمهوری اسلامی ایران با سایر ارتشهای جهان در برخورداری از یک روحیه معنوی، ایمان و اعتقادات دینی است.
ارتشهایی هستند که تا بن دندان مسلح هستند اما به هیچ وجه انسجام روحی، روانی و فکری لازم را برای جنگ ندارند.
یکی از بخشهای درخشان کارنامه عقیدتی سیاسی در ارتش، دوران دفاع مقدس است. اگر پای صحبت فرماندهان جنگ بنشینید همگی اذعان میکنند که عقیدتی سیاسی نقش بسیار مهمی برای آماده سازی روحی رزمندگان در دوران دفاع مقدس داشته است.
تأثیرات روحی و روانی بسیار اثربخش هستند. امروزه ثابت شده که فقط تجهیزات سخت افزاری در صحنه نبرد تعیین کننده نیستند بلکه نهایتاً با وجود تمام تجهیزات پیشرفته نظامی آن کسی که باید تجهیزات را به کار بگیرد نیروی انسانی است و مهمترین عامل تحرک و انگیزه نیروی انسانی هم روحیه، باورها و اعتقاداتش است. خدا را شکر به همین دلیل در ارتش جمهوری اسلامی ایران از همان بدو پیروزی انقلاب اسلامی این سازمان فرهنگی تأسیس شده و در این مسیر جلو رفته است.
در مأموریتهای عقیدتی سیاسی ارتش، ارتقای روحیه و باورها، مقابله و خنثی سازی عملیات روانی دشمن، تبلیغات دفاعی، ارتقای سواد رسانهای عنوان شده و به طور سالیانه این برنامهها به طور منظم در حال اجرا است. به نظر من در این حوزه موفقیتهای چشمگیری داشتهایم. امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران از تسلیحات بومی برخوردار است، تسلیحات ما خریداران جهانی دارد و در حد استانداردهای بالای نظامی دنیاست و کارایی و کارآمدی آن هم در رزمایشهای مختلف ثابت شده، با این وجود ما فقط به بعد سخت افزاری بسنده نکردهایم بلکه تاکید ما بر روحیه و آمادگی روانی و آمادگی نیروها برای انجام مأموریت است.
امروز در هر کجای کره زمین به کارکنان ارتش مأموریت واگذار شود به راحتی انجام میدهند. مأموریت ناوگروه ۸۶ در سال گذشته با موفقیت انجام شد، هفت ماه دریانوردی در آبهای آزاد و گذشتن از اقیانوسها و دریاهای بزرگ، کار هر ارتشی نیست. آمادگی روحیه بسیار مهم است تجهیزات ما بومی بوده و شاید تجهیزات و شناورهای ما در آبهای بین المللی در موجهای خروشان مورد آزمایش قرار نگرفته بودند ولی کارکنان ارتش آمادگی کامل داشتند و مأموریت خود را با موفقیت پشت سر گذاشتند. به نظر من فعالیتهای فرهنگی، فکری و روحی که سازمان عقیدتی سیاسی با کمک، پشتیبانی و حمایت سامانه فرماندهی انجام داده تا حدود زیادی موفق بوده است ولی ما به این سطح راضی نیستیم چون دشمن مقابل ما متمرکز بر این حوزه هست ما هم باید بیشتر تلاش کنیم.
سازمان شما برای مقابله یا ایمن سازی کارکنان و خانوادههایشان در جنگ فرهنگی چه اقداماتی انجام میدهد؟
حدوداً از سه دهه قبل دشمن برخورد نظامی با ایران را پرهزینه تحلیل و ارزیابی کرده و از آن زمان گرایش دشمن به سمت جنگ نرم و فرهنگی بوده است. مقام معظم رهبری هم در مقاطع مختلف با عناوین مختلف تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی، ناتوی فرهنگی و جنگ نرم بر آن تأکید کردند. این نشان دهنده جهت گیری کلی دشمن در مقابله با نظام جمهوری اسلامی ایران است. دشمن در عرصه نظامی در دوران دفاع مقدس از صدام حمایت کرد ولی نتیجه نگرفت و الان هم میداند که به سطح مطلوبی از بازدارندگی نظامی رسیدهایم و طبق ارزیابی که انجام دادهاند متوجه شدهاند که برخورد نظامی با ایران پرهزینه است. بنابراین به برخورد نرم فرهنگی و فکری روی آوردهاند.
در اغتشاشات اخیر دیدیم که دشمن برای بازنشستگان نیز برنامه دارد
ما برای اینکه با این نوع دشمنی فرهنگی مقابله کنیم، از سه دهه گذشته شروع به برنامه ریزی کردهایم و امروز هم مسیر تکامل را طی کرده و بسیار پیشرفت کردهایم. اولاً تلاش کردیم اعتبارات خاصی را تحت عنوان بودجه مقابله با تهاجم فرهنگی به سازمان عقیدتی سیاسی اختصاص دهیم. ثانیاً سعی کردیم ساختارهایی را متناسب با این وضعیت مخصوصاً در حوزه خانوادهها ایجاد کنیم چون میدانیم که تمرکز دشمن بر بنیان خانواده است. به همین دلیل در بخش فرهنگی سازمان یک مدیریتی تحت عنوان “مدیریت امور فرهنگی خانوادهها” ایجاد کردهایم. همچنین در اغتشاشات اخیر دیدیم که دشمن برای بازنشستگان نیز برنامه دارد، به همین دلیل در این حوزه هم کار کردیم و سعی کردیم ساختاری ایجاد کنیم که کارهای فرهنگی انجام دهند که مختص این قشر باشد یعنی هم خانوادههای کارکنان، هم بازنشستگان و اعضای وابسته را در بر بگیرد.
به همین منظور با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از کارکنان ارتش در کویهای سازمانی ساکن هستند، مجتمعهای فرهنگی ایجاد کردهایم که کار این مجتمعها انجام خدمات فرهنگی به خانوادهها است. در این راستا اخیراً با همکاری و رایزنی با مسئولین عالیرتبه وزارت آموزش و پرورش، تلاش میکنیم که در حوزه دانش آموزی هم در کویهای سازمانی به آموزش و پرورش برای ارایه خدمات فرهنگی کمک کنیم. در واقع تلاش کردیم خدمات فرهنگی ویژه ای به فرزندان کارکنان ارتش ارایه کنیم. در کل بحث مسایل فرهنگی برای خانوادهها، بازنشستگان و فرزندان مورد توجه بوده است.
با توجه به اینکه امسال انتخابات را در پیش رو داریم، آیا ارتش برنامهای برای حضور گسترده ارتشیان در انتخابات و مشارکت در انتخابات دارد؟
در انتخابات گذشته ارتشیان نسبت به متوسط کشوری حدود سی درصد مشارکت بیشتری داشتند
انتخابات یک رویداد سیاسی است. در این حوزه وظیفه سازمان عقیدتی سیاسی است که زمینه و بستر مشارکت حداکثری کارکنان ارتش و خانوادههایشان را در انتخابات فراهم کند. هر سالی که انتخابات برگزار میشود ما در این جهت اقدام میکنیم. در انتخابات ریاست جمهوری گذشته هم این کار فرهنگی و آگاهسازی لازم انجام شد. ارتشیان نسبت به متوسط کشوری حدود سی درصد مشارکت بیشتری داشتند. این آمار از صندوقهای کویهای سازمانی و پادگانها استخراج شده است.
مقام معظم رهبری از همان روزهای آغازین سال جدید بر بحث انتخابات تاکید داشتند و چهار راهبرد امنیت، رقابت، سلامت و مشارکت را برای انتخابات مطرح فرمودند. ما برای این راهبردها برنامه ریزی کردیم.
مقام معظم رهبری در ۱۹ بهمن ماه سال ۱۴۰۰ در جمع کارکنان نیروی هوایی به بحث جهاد تبیین اشاره و تاکید فراوان داشتند که یک فریضه فوری و همگانی است. بلافاصله در بعدازظهر همان روز قرارگاه جهاد تبیین ارتش در سازمان عقیدتی سیاسی تشکیل شد. این قرارگاه موضوع انتخابات را دنبال کرده و پیش میبرد ما به طور مرتب جلساتی برگزار میکنیم. در این جلسات برنامههای لازم برای کارکنان ارتش در سطح یگانها و کویهای سازمانی برای ارتقای آگاهی سیاسی کارکنان تدوین میشود. همایشهای سیاسی، جلسات آگاه سازی، نشریات لازم و محتوایی که باید در فضای مجازی تولید شود را برنامه ریزی کردهایم.
یک گروه نیز در سطح سازمان عقیدتی سیاسی، تحت عنوان «هادیان سیاسی» و یا «شبکه تبیان» داریم که افراد تحصیل کردهای هستند که به امر سخنرانی و ارتقای آگاهی سیاسی مبادرت میورزند. مرتباً با برنامه ریزی هایی که معاونت سیاسی سازمان عقیدتی سیاسی دارد، به شهرستانها و یگانهای مختلف اعزام میشوند و برنامه ریزی هایی که باید صورت بگیرد، برای انجام سخنرانی، همایش، مسابقات فرهنگی، تولید نشریات، تولید محتوا در فضای مجازی، در قرارگاه جهاد تبیین مستمرا انجام میشود.
به لطف الهی امسال هم با همت کارکنان ارتش و خانوادههایشان و حمایتهایی که سامانه فرماندهی محترم ارتش برای ارتقای آگاهی سیاسی به عمل میآورد، شاهد انتخاباتی پرشور و همگانی در سطح ارتش خواهیم بود.
شما از تحرکات دشمن در این زمینه خبر دارید؟ و آیا این موضوع آسیب شناسی شده است؟
در واقع دشمن در اغتشاشات سال ۱۴۰۱ شکست خورد. هدف این بود که از طریق مشروعیت زدایی از نظام و مسئولان، کشور را به بی ثباتی برسانند و اگر بتوانند نظام جمهوری اسلامی ایران را ساقط کنند و اگر نتوانند برای تضعیف یک ضربه کاری بزنند. اگرچه هدف نهایی شأن حتی ساقط کردن نظام هم نیست در آثار و اندیشههای دشمن میبینیم که هدف نهایی شأن تجزیه ایران است.
دشمن تلاش میکنند از طریق عملیات رسانهای و روانی مشروعیت زدایی، بی ثباتی و سپس براندازی نظام را رقم بزنند
دشمن به دنبال تجزیه و نابودی ایران است. این کشور را امروز نظام جمهوری اسلامی ایران اداره میکند، اگر قرار است تجزیه صورت گیرد باید این نظام از بین برود و برای اینکه نظام از بین برود باید بی ثباتی صورت بگیرد و برای این امر هم مشروعیت زدایی را در پیش گرفتهاند. به نظر من برنامههای دشمن در این مسیر قرار دارد یعنی تلاش میکنند از طریق عملیات رسانهای و روانی مشروعیت زدایی، بی ثباتی و سپس براندازی نظام را رقم بزنند.
چطور باید جامعه را نسبت به این توطئهها آگاه کرد؟
ما باید طبیعتاً مقابله کنیم اولاً کشورمان را حفظ کنیم. ارتش مسئول حفظ تمامیت ارضی ایران و مسئول حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران است. این جز وظایف ماست. طبیعتاً برای اینکه این مأموریت به درستی انجام شود باید با دشمن در جهت بی ثبات سازی و مشروعیت زدایی مقابله شود. مهمترین راهکار ارتقای سطح آگاهی است. اگر کارکنان ارتش، کل مردم ایران و مخصوصاً جوانان، نسبت به تاریخ سیاسی معاصر و نسبت به راهبردهای دشمن آگاهی کافی داشته باشند میتوانند به خوبی با دشمن مقابله کنند.
وقتی که بعضی از جوانان ما از فعالیتهای دشمن بخصوص در فضای مجازی متأثر میشوند، لازم است که ذهنشان را نسبت به سیاستهای کلان دشمن آگاهتر کنیم. اگر جوان ما بداند که انگلیسیها در جنگ جهانی اول، آمریکاییها در جنگ جهانی دوم و بعد حضورشان در ایران چه لطمات و آسیبهایی به کشور وارد کردند و در چارچوب پدیده استعمار نو و فرانو چه آسیبهایی به جوامع اسلامی و سرزمینهای مستعمره وارد کردند، تصور میکنم با دشمن بهتر آشنا میشوند و از اهداف آنان در برهه زمانی امروز مطلعتر میشوند.
جمهوری اسلامی ایران به جایی رسیده که در چهل فناوری نوین، جایگاه و رتبه زیر ده را دارد
آرمانها و دستاوردهای انقلاب اسلامی بعد دیگر است که باید برای جوانان روشن شود. اگر بخواهم در رابطه با دستاوردهای چهل ساله مان صحبت کنم باید روزها وقت بگذارم. امروز جمهوری اسلامی ایران به جایی رسیده که در چهل فناوری نوین، جایگاه و رتبه زیر ده را دارد. اینها دستاوردهای بزرگی است. ولی بعضاً مشاهده میشود که جوانان ما به اندازه کافی نسبت به این دستاوردها و تاریخ گذشته و خیانت و آسیبهایی که دشمن به ما وارد کرده آگاهی لازم را ندارند به همین دلیل دشمن تلاش میکند با عملیات رسانهای و روانی آنان را تحت تأثیر قرار دهد.
در اینجا برای برخی از جوانان سوال پیش میآید که چطور ما که در فناوریها نوین جز کشورهای پیشرو هستیم اما نمیتوانیم مشکلات اقتصادی را حل کنیم و یا صنعت خودرو سازی ما دچار مشکل است؟
قدرت ملی مؤلفههای متعددی از جمله قدرت نظامی، اقتصادی، سیاسی، علمی و فناوری و فرهنگی دارد. واقعیت امر این است که ما در بعضی از این مؤلفهها بسیار موفق بودیم مثلاً ما در حوزه نظامی موفق بودیم چرا که کشور را به بازدارندگی رساندهایم. قطعاً اگر این بازدارندگی نبود بدون تعارف رژیم صهیونیستی و آمریکاییها حمله به ایران را یک روز هم به تأخیر نمیانداختند. متأسفانه در بعضی از مؤلفههای قدرت مثلاً در حوزه فرهنگی ضعف داریم و نتوانستیم به سطح مصونیت فرهنگی برسیم. جامعه ما امروز در حوزه فرهنگی آسیب پذیر است.
در حوزه اقتصادی بنا به دلایل متعدد از جمله سو مدیریت داخلی و تحریمهای خارجی نتوانستیم یک اقتصاد قوی داشته باشیم
در حوزه اقتصادی بنا به دلایل متعدد از جمله سو مدیریت داخلی و تحریمهای خارجی نتوانستیم یک اقتصاد قوی داشته باشیم. بر اساس اعلام بانک جهانی که جدیداً اعلام شد اقتصاد ایران با یک رتبه ارتقا نسبت به سال گذشته رتبه بیست و یکم جهان است. از نظر معیشت و رفاه مشکلات زیادی داریم. شاخصهای کلان اقتصادی ما شاخصهای خوبی است ولی در سطح خرد و معیشت متأسفانه مشکل داریم.
ما نمیتوانیم ادعا کنیم که در همه ابعاد مؤلفههای قدرت حرف اول را میزنیم، خیر. واقعیت این است که هنوز جای کار دارد و با برنامههای توسعه طبق چشم انداز بیست ساله در ۱۴۰۴ ایران باید کشور اول منطقه باشد. ولی ما متأسفانه به دلیل فشارهای دشمن و تحریمها و همچنین برخی سو مدیریتها حداقل در بعد اقتصادی به این هدف نرسیدیم.
در سطوح دیگر همچون فناوری و علمی جایگاه مناسبی داریم اما در بعد فرهنگی باید مطالعه و آسیب شناسی شود تا در آینده مسیر موفقیت را طی کنیم.
نظر شما در رابطه با حوادث غزه چیست؟
این قضیه موضوع امروز نیست و ریشه در تاریخ سیاسی معاصر منطقه دارد. از سال ۱۹۴۸ زمانی که رژیم صهیونیستی در منطقه جعل شد این بحران شروع شد و من ریشه این بحران را در سیاستهای استعماری انگلستان و همکاری فرانسه میدانم و تداوم سیاستهای استعماری و استکباری آمریکا میدانم.
زمانیکه سرزمین فلسطین بر اساس قطعنامه سازمان ملل تقسیم شد، فقط هفت درصد جمعیت سرزمین فلسطین را یهودیان تشکیل میدادند ولی قطعنامه حدود پنجاه درصد از این سرزمین را به یهودیان داد. پس از آن نیز صهیونیسم نفوذ کرد و امروز ۸۵ درصد سرزمین فلسطین توسط صهیونیستها اشغال شده است. این خودش یک ظلم بزرگ است. نسلی که امروز در فلسطین روی کار هستند، همین جوانانی که امروز در غالب حماس و مردم عادی فلسطینی در غزه و کرانه باختری هستند نسل سوم آن تاریخ هستند. اما هویت گرا و هویت خواه هستند و به فلسطینی بودن خود افتخار میکنند، به دنبال تأسیس کشور خود هستند ولی آمریکاییها و رژیم صهیونیستی در طول ۷۵ سال گذشته اجازه تأسیس کشور فلسطین را ندادند.
در واقع این یک خشم فروخفته است که امروز در قالب عملیات طوفان الاقصی خودش را نشان میدهد و مربوط به زمان کمی نیست. این ظلم دراز مدتی است که رژیم صهیونیستی داشته و حقوق این ملت ۷۵ سال است که پایمال شده است. صهیونیستها این ظلم را در حق ملت مظلوم فلسطین کردند و انگلیسیها و فرانسویها و آمریکاییها از آنان حمایت میکنند.
همانطور که میدانید تقریباً نیمی از جمعیت دو میلیون و سیصد هزار نفری غزه جوان زیر ۱۸ سال هستند و با شهید کردن آنها مشکل رژیم صهیونیستی حل نخواهد شد، چون امروز اولاً مقاومت و بعد هم هویت این مردم نهادینه شده است. مردم میخواهند به هر قیمتی که شده به آرمان خود یعنی آرمان فلسطین برسند. آرمان فلسطین آرمان بزرگی برای جهان اسلام است.
به نظر شما اسرائیل چرا غافلگیر شد؟
دقت در طرح ریزی و اجرای عملیات طوفان الاقصی موجب غافلگیری رژیم صهیونیستی شد
به نظر من به خاطر دقت در طرح ریزی و اجرای عملیات طوفان الاقصی این غافلگیری ایجاد شد. قطعاً این عملیات یک شبه طراحی نشده، بلکه به طور دقیق توانمندیهای رژیم صهیونیستی مطالعه و شناسایی شده و بر اساس آن توانمندیها و خنثی سازی آن توانمندیها عملیات طوفان الاقصی با موفقیت انجام شد. اینکه چطور توانستند از مرزها و فنسها عبور کنند بدون اینکه رادارها متوجه شوند به نظر من محصول یک طراحی دقیق و ماهرانه است.
برخی میگویند اسرائیلیها با وجود اینکه قبلاً آمریکا و مصر در رابطه با این عملیات به آنها هشدار داده بودند عمداً خود را به غفلت زدند. به نظر شما آیا این سناریو درست است؟
ابداً اینطور نیست. فکر میکنم از طریق شبکه CNN یک گزارشی ارایه شد مبنی بر اینکه این ۱۱ سپتامبر رژیم صهیونیستی است. ابداً چنین چیزی نیست. اولاً با انجام این عملیات حیثیت و هیمنه پوشالی رژیم صهیونیستی فرو ریخت. یکی از دلایل خشونت بسیار زیادی که امروز در غزه اعمال میکنند به خاطر عصبانیت آنان است.
عملیات طوفان الاقصی اقدام مهمی است چون موازنه تلفات را به هم زده است و به همین دلیل رژیم صهیونیستی به شدت عصبانی است. در جنگهای گذشته تلفات رژیم صهیونیستی یک به صد است، یعنی به ازای هر صد فلسطینی که شهید میشد شاید یک سرباز اسرائیلی کشته شده است. در جنگ قبلی حدوداً ۱۴۰۰ فلسطینی شهید شدند و ۱۳ سرباز اسرائیلی در آن جنگ کشته شدند. ولی امروز این موازنه به هم خورده است. بیش از ۱۵۰۰ صهیونیست کشته و نزدیک ۲۰۰ نفر اسیر شدهاند.
یکی از ویژگیهای درگیری اخیر این است که موازنه تلفات به هم خورده است.
از لحظات اولی که این عملیات اتفاق افتاد، آمریکاییها، رسانههای غربی و سران رژیم صهیونیستی گفتند این برنامه توسط ایران حمایت شده است، چرا این سیاست را در پیش گرفتند؟
رژیم صهیونیستی سعی میکند که هر طور شده پای جمهوری اسلامی را به یک معرکه باز کند که با استفاده از قدرت آمریکا و اروپا به ایران ضربه بزند
به این دلیل که رژیم صهیونیستی دشمن اصلی جمهوری اسلامی ایران است و سعی میکند که هر طور شده پای جمهوری اسلامی ایران را به یک معرکه باز کند که با استفاده از قدرت آمریکا و اروپا به ایران ضربه بزند.
خوشبختانه مقام معظم رهبری در این رابطه موضع حکیمانه ای گرفتند و فرمودند: اشتباه نکنید این کار خود فلسطینی هاست و اگر تصور کنید غیر از فلسطین بوده اشتباه دیگری است. از طرفی منابع غربی هم در گزارشات خود اعلام کردند که هیچ سندی وجود ندارد که جمهوری اسلامی ایران در طرح ریزی و اجرای این عملیات دست داشته است.
این بالندگی خود نیروهای حماس است. آنها به این قدرت و توانمندی رسیدهاند. مقاومت میتواند سلاح خود را بسازد. کارگاههای ساخت راکت در غزه وجود دارد، پهپاد، گلایدر و پاراگلایدرها در غزه ساخته شده و به پرواز درآمده است. این منطقه محاصره است و اجازه ورود کالایی را ندارد ولی با همان وسایلی که خودشان داشتند موفق شدند برای خود سلاح بسازند و این نشان دهنده نهادینگی مقاومت است.
به نظر من رژیم صهیونیستی تلاش میکند که به جمهوری اسلامی ایران ضربه بزند. که هم منابع آمریکایی و هم اروپاییها گفتند هیچ سندی مبنی بر حضور ایران در طرح ریزی و اجرای عملیات طوفان الاقصی وجود ندارد. از سوی دیگر از آنجا که ضربه وارده به رژیم صهیونیستی خیلی بزرگ است، این رژیم فرافکنی میکند و نمیخواهد بپذیرد این ضربه بزرگ را از حماس خورده بلکه میخواهد این ضربه را به جمهوری اسلامی ایران منتسب نماید.
دلیل انفعال کشورهای عربی در این رابطه چیست؟
متأسفانه کشورهای عربی در طول این ۷۵ سال همیشه در برابر رژیم صهیونیستی منفعل بودهاند. اما حالا نسبت به گذشته مواضع بهتر بوده است. مواضع عربستان نسبت به گذشته بهتر بوده است.
امروز رسوبات آن روحیه سازش کاری که همیشه در طول این سالها بوده، هنوز وجود دارد. اگر این عملیات انجام نمیشد، روند عادی سازی روابط بیشتر جلو میرفت.
طوفان الاقصی یک ضربه کاری به روند عادی سازی روابط با اسرائیل وارد کرد
البته عربستان برای رژیم صهیونیستی یک شرط گذاشته بود که حتماً کشور فلسطین به رسمیت شناخته شود تا عادی سازی روابط شکل بگیرد. به هر حال این عملیات یک ضربه کاری به روند عادی سازی روابط با اسرائیل وارد کرد. در چارچوب توافقنامه آبراهام از زمان آقای ترامپ و دامادش آقای کوشنر که یهودی بود، این روند شروع شد و کشورهای منطقه مثل امارات و بحرین به این توافقنامه پیوستند و روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کردند و به دنبال این بودند که عربستان هم این توافقنامه را بپذیرد وحالا به نظر میرسد که این روند متوقف شده است.
شکست یک ارتش بزرگ با آن همه ادعا در برابر یک گروه کوچک را چطور ارزیابی میکنید؟
شکست بزرگی بود، هم هیمنه اسرائیل نابود شد و هم به لحاظ سخت افزاری تلفات سنگینی وارد شد. ۱۵۰۰ نفر تلفات زیادی است. این عدد با جنگهای مهمی که چند کشور عربی همزمان با اسرائیل داشتند قابل مقایسه است. مثل جنگ یوم کیپور ۱۹۷۳، و یا جنگ ۱۹۶۷، که پنج کشور عربی همزمان با اسرائیل میجنگیدند.
ضمن اینکه آسیب نرم افزاری به حیثیت اسرائیل وارد شد، آسیب سخت افزاری هم وارد شد و آثار آن تا سالها بعد خواهد ماند. شهرک نشینها احساس کردند که اینجا دیگر نقطه امنی نیست و روند فرار از سرزمین اشغالی خیلی گسترش پیدا کرده. سالهای اخیر هم همینطور بود ولی رژیم صهیونیستی با مشوقها و مسلح کردن مردم تلاش کرد صهیونیستها را در این نقطه مستقر کند ولی دیگر آن امنیت و آرامش وجود ندارد.
حتماً این اتفاقات مشکلاتی را برای رژیم صهیونیستی به وجود خواهد آورد و خواهید دید پس لرزههای این زلزله، نتانیاهو و کابینهاش را متأثر خواهد کرد و به احتمال زیاد نتانیاهو سرنگون خواهد شد. همچنین آثار بین المللی و منطقهای به همراه خواهد داشت.
همچنین در محور مقاومت اعتماد بنفس ایجاد کرده و روحیه مردم را در غزه و کرانه باختری تقویت کرده است. انشالله به زودی نیز این فشارها و بمبارانها تمام خواهد شد.
به نظر شما آیا روسیه و چین از حماس حمایت و آنها را تشویق به این عملیات کردند؟
باید در شورای امنیت یک قطعنامه علیه اسرائیل تصویب شود
خیر من سندی مبنی بر حمایت روسیه ندیدم. ضمن اینکه اروپاییها، آمریکاییها و رژیم صهیونیستی نیز این را اعلام نکردند. البته ما میدانیم که در جنگ اوکراین و روسیه، رژیم صهیونیستی جانب اوکراین را گرفته و به آنها کمک نظامی میکند و خود آقای زلنسکی یک فرد یهودی و نزدیک به رژیم صهیونیستی است. ولی هنوز سندی وجود ندارد که این گفته را تصدیق کند. مواضع روسیه و چین نیز معتدل بود. چینیها گفتند اسرائیل از حد دفاع مشروع خارج شده است. آقای پوتین نیز آوردن ناو هواپیمابر آمریکایی را بی دلیل دانست و طرحی مبنی بر آتش بس نیز دادند که حماس هم از این طرح حمایت کرد.
به نظر من باید در شورای امنیت یک قطعنامه علیه اسرائیل تصویب شود هر چند که آمریکا آن را وتو کند، باید تلاش بیشتری صورت گیرد تا این روند متوقف شود چون رژیم صهیونیستی دیگر مانعی بر سر جنایات خود نمیبیند.
منبع: مهر