اخبار خوزستاناخبار ویژهاقتصادیتیتر دوستون وسط

خوزستان پیشرو در تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر

خوز 24- خوزستان به عنوان یکی از استان‌های گرم کشور، ظرفیت بسیار خوبی در تولید برق خورشیدی دارد و می‌تواند همچون تولید برق آبی، در تولید برق خورشیدی نیز سرآمد شود. اما حلقه مفقودی در این صنعت، نبود سرمایه‌گذار است.

نیروگاه‌های تولید برق از انرژی‌های پاک مزیت‌های زیادی به دنبال دارند که مهم‌ترین آن‌ها صرفه‌جویی در مصرف آب و عدم استفاده از سوخت‌های آلوده‌کننده هوا است.

دولت به سمتی در حرکت است تا برای جبران ناترازی مصرف برق، به ویژه در حوزه تولید، صنایع را ملزم به ایجاد نیروگاه کند، اما این مسیر نیز با مشکلاتی همچون تأمین زمین و یا هزینه‌های بالا برای ساخت روبرو است.

ظرفیت تولید نیروی برق استان خوزستان در بخش انتقال و فوق توزیع برابر با ۱۶ هزار و ۹۴ مگاوات است که از این میزان، ظرفیت در بخش آبی برابر با ۸ هزار و ۱۹۴ مگاوات و در بخش حرارتی ۷ هزار و ۵۵۸ مگاوات برآورد شده است.

از سال گذشته، شرکت فولاد خوزستان به عنوان یکی از صنایع بزرگ و مادر استان وارد میدان شده تا با ایجاد نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی در استان نه تنها به تولید برق استان کمک کند، بلکه نیاز برق خود را به ویژه در فصل تابستان تأمین نماید.

میزان مصرف برق شرکت فولاد خوزستان در مجموع ۶۰۰ مگاوات است که به اندازه مصرف برق خود نیروگاه در دست ساخت دارد.

فاز اول نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی شرکت فولاد خوزستان در شهرستان بهبهان به میزان ۲۰۰ مگاوات در دست ساخت است که در فصل تابستان به تولید ۵۰ مگاوات خواهد رسید و تا پایان امسال ۲۰۰ مگاوات برق را وارد شبکه برق خواهد کرد.

فرآیند ساخت ۲۰۰ مگاوات فاز دیگر این طرح در شهرستان گتوند آغاز شده و در مرحله خرید زمین است و ۲۰۰ مگاوات دیگر در فاز سوم تولید برق نیز در اهواز ساخته خواهد شد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان در خصوص لزوم تولید برق خورشیدی در استان بیان کرد: بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان، که در سال ۱۴۰۱ برای اجرا به دولت ابلاغ شد، صنایع ملزم به احداث نیروگاه خورشیدی جهت تأمین بخشی از برق مورد نیاز خود هستند.

علی خدری خاطرنشان کرد: طبق این قانون، صنایع با مصرف بیش از یک مگاوات برق موظف‌اند ۲ درصد از برق مصرفی سالانه خود را از طریق احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر تأمین کنند؛ این میزان در پایان سال پنجم باید حداقل به ۵ درصد برسد، در غیر این صورت، شرکت‌های برقی موظف‌اند درصد تعیین‌شده از برق مصرفی این صنایع را با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه کرده و از نیروگاه‌های تجدیدپذیر تأمین کنند.

وی همچنین یادآور شد: بر اساس ماده ۳ قانون مانع‌زدایی از صنعت برق، صنایع انرژی‌بر با هماهنگی وزارت صمت و وزارت نیرو مکلف شده‌اند تا پایان سال ۱۴۰۴، هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک از محل منابع داخلی خود احداث کنند. سهمیه‌های مشخصی نیز برای استان خوزستان در نظر گرفته شده که در حال پیگیری این موضوع هستیم.

نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی گتوند

ساخت نیروگاه خورشیدی ۲۰۰ مگاواتی در شهرستان گتوند بهمن ماه سال گذشته با حضور عباس علی‌آبادی وزیر نیرو و دیگر مسئولان کشوری و استانی آغاز شد.

فرماندار گتوند با بیان اینکه این نیروگاه در اراضی ملی شمال گتوند ایجاد می‌شود، افزود: این نیروگاه خورشیدی با ظرفیت تولید ۲۰۰ مگاوات انرژی پاک در زمینی به مساحت ۳۰۰ هکتار احداث خواهد شد.

عباس عباسی‌زاده افزود: این نیروگاه که بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی در سطح استان خوزستان است، به کاهش وابستگی به شبکه برق سراسری و رفع مشکلات ناشی از قطعی برق به‌ویژه در فصل‌های پرمصرف، کمک قابل توجهی خواهد کرد.

فرماندار گتوند گفت: با توجه به ناترازی انرژی، ساخت این نیروگاه کمک شایانی به رفع ناترازی برق در کشور خواهد داشت و موجب تثبیت برق شهرستان می‌شود.

عباسی‌زاده زمان ساخت این نیروگاه را حدود ۱۵ ماه اعلام و تصریح کرد: این نیروگاه با سرمایه‌گذاری ۲۰۰ میلیون یورویی شرکت فولاد خوزستان ساخته خواهد شد.

وی تأکید کرد: ساخت این نیروگاه علاوه بر تأمین پایدار انرژی و کاهش هزینه‌ها، نقشی مهم در کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی و حرکت به سمت استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر در استان خواهد داشت و فرصت‌های شغلی جدیدی برای منطقه ایجاد می‌کند.

نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی بهبهان

عملیات اجرایی احداث نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی خورشیدی شهرستان بهبهان نیز آبان ماه سال گذشته با حضور وزیر نیرو آغاز شد.

شرکت فولاد خوزستان این نیروگاه را با ظرفیت ۲۰۰ مگاوات در قالب قرارداد تأمین برق پایدار صنایع در حال احداث است.

این نیروگاه قادر است در سال به صورت تجمیعی ۳۲۶ هزار و ۶۶۳ کیلووات ساعت برق تولید کند و از طرفی صرفه‌جویی در مصرف سوخت در سال برای این پروژه معادل ۱۱۳ میلیون متر مکعب گاز طبیعی برآورد می‌شود.

با احداث این نیروگاه ۸۷ هزار و ۴۳۷ متر مکعب آب هم در سال صرفه‌جویی خواهد شد. با توجه به بهره‌وری از نور خورشید برای تأمین برق، پس از تکمیل این پروژه، ۲۷۴ هزار و ۲۳۴ تن CO۲ در سال کمتر تولید می‌شود.

چالش تأمین برق صنایع بزرگ خوزستان

صنایع بزرگ زیادی در خوزستان فعالیت دارند که همچنان از شبکه برق سراسری تغذیه می‌کنند و به دلیل ناترازی مصرف برق و افزایش مصرف در فصل تابستان به دلیل قطعی برق با مشکلات زیادی روبرو می‌شوند.

به طور یقین یکی از راه‌های برون‌رفت از این چالش و مشکل استفاده از نیروگاه‌های تأمین برق از انرژی‌های پاک است تا وابستگی صنایع به شبکه سراسری را قطع کند.

استاندار خوزستان پیش از این در خصوص چالش‌های پیش روی تأمین و مصرف برق در استان اعلام کرد؛ باید با همکاری و برنامه‌ریزی‌های دقیق، چالش‌های پیش‌رو در زمینه تأمین برق را مدیریت و خوزستان را از نظر تأمین انرژی در وضعیت مطلوبی قرار دهیم.

سید محمدرضا موالی‌زاده اظهار کرد: یکی از مسائلی که در شرایط کنونی مورد توجه است، آشنایی با نحوه تأمین نیروی برق استان و اطمینان حاصل کردن از روند کار تأمین برق به ویژه از سوی نیروگاه مهمی همچون رامین در ماه‌های آینده است.

خوزستان پتانسیل تولید برق از انرژی پاک در کشور

کارشناس ارشد انرژی شرکت برق منطقه‌ای خوزستان در خصوص ظرفیت تولید برق از انرژی پاک در خوزستان بیان کرد: برای نخستین بار در استان شرکت فولاد خوزستان برای ایجاد نیروگاه خورشیدی در این حجم ورود کرده است، البته در برخی استان‌های دیگر نیز صنایع بزرگ دیگری نیز به این عرصه ورود کرده‌اند.

محمد نورالدین موسی با بیان اینکه مصرف برق صنایع بالا رفته است افزود: دولت برای کاهش قطعی برق صنایع و تعادل در ناترازی مصرف انرژی از صنایع خواسته تا به احداث نیروگاه اقدام کنند.

وی گفت: دولت به سمت خودکفایی صنایع در تولید و تأمین برق مورد نیاز خود و تشویق سرمایه‌گذاران برای تولید برق پاک است.

کارشناس ارشد انرژی شرکت برق منطقه‌ای خوزستان افزود: تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران حوزه برق می‌توانند برق تولیدی خود را در بورس انرژی عرضه و به فروش برسانند.

وی گفت: شرکت برق نیز خریدار برق‌های تولیدی از بخش خصوصی است، اما برای سرمایه‌گذار به صرفه‌تر است تا برق تولیدی خود را در بورس و بازار آزاد به فروش برساند، چرا که شرکت برق با قیمت‌های دستوری از سرمایه‌گذار برق را خریداری می‌کند که به صرفه نیست.

نورالدین موسی یکی از عوامل عدم تمایل سرمایه‌گذار برای ساخت نیروگاه تولید برق از انرژی تجدیدپذیر را وجود قوانین و فرآیندهای دست و پاگیر دانست که دولت به دنبال تسهیل این مسیر است.

وی تأکید کرد: خوزستان ظرفیت بالایی در تولید برق از انرژی تجدیدپذیر به ویژه برق خورشیدی تا ۱۰۰ هزار مگاوات را دارد، اما مهم‌ترین عامل برای دستیابی به این هدف سرمایه‌گذاری است.

کارشناس ارشد انرژی شرکت برق منطقه‌ای خوزستان ساحل خلیج فارس و شهرستان‌های آبادان و خرمشهر و هندیجان را مستعد تأسیس نیروگاه‌های بادی دانست و لازمه توسعه نیروگاه‌های تولید برق پاک را جذب سرمایه‌گذار در این حوزه عنوان کرد.

نورالدین موسی ایجاد نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی از سوی شرکت فولاد خوزستان را کمک بسیار بزرگی در تأمین برق شبکه سراسری استان دانست و افزود: این اقدام باعث می‌شود تا سهم زیادی از برقی که به دلیل ناترازی انرژی در شرکت فولاد قطع می‌شود، جبران گردد.

وی گفت: این میزان تولید برق به شبکه خانگی استان بسیار کمک می‌کند و شرکت برق منطقه‌ای هماهنگ‌کننده و پشتیبان‌کننده این طرح عظیم است.

امید است که سایر صنایع بزرگ استان نیز به سمت تولید برق پاک حرکت کنند و از وابستگی به شبکه سراسری خارج شوند.

جذب سرمایه‌گذار برای تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر میزان وابستگی خوزستان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان برق آبی کشور را بسیار کاهش خواهد داد.

تحریم‌های ظالمانه یکی از موانع جذب سرمایه‌گذار برای تولید برق از انرژی پاک در استان است و سرمایه‌گذاران زیادی به دلیل شرایط تحریمی کشور از سرمایه‌گذاری در این حوزه پشیمان شدند.

شعار امسال مصداق تولید برق از انرژی پاک در خوزستان و کشور است و با سرمایه‌گذاری در تولید برق نه تنها با فروش انرژی در سطح بین‌الملل به اقتصاد کشور کمک خواهد شد، بلکه راهی برای خروج از ناترازی انرژی و تولید سنتی برق آبی در خوزستان و کشور خواهد بود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا