تولیدکنندگان گرفتار وعدههای بی سرانجام وزیر
به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت حدود هشت ماه از نابسامانی بازار نهادههای دامی و چالشهای به وجود آمده در تأمین بازار، همچنان مسئولان مربوطه راهکاری برای حل این مساله ندارند و تلاش آنها در حد چند وعده بی سرانجام باقی مانده است.
این در حالی است که فعالان صنعت دام و طیور کشور درباره ادامه روند فعلی و عواقب آن بارها هشدار دادهاند و از دولتمردان خواستهاند که هر چه سریعتر راهکار مناسبی برای حل این مشکل اتخاذ شود. طی روزهای گذشته در اتفاقی کم سابقه قیمت هر کیلوگرم سویای دامی به ٩ هزار تومان رسید و تشکلهای تولیدی معتقدند تداوم شرایط فعلی منجر به بروز چالشی جدی در صنعت تولیدات پروتئینی کشور خواهد شد.
در همین زمینه ناصر نبی پور، رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هم اکنون در بازار نهادهها فقط بحث کمبود مطرح نیست الان دیگر نهاده پیدا نمیشود. اخیراً سویا را به قیمت ٧٩۵٠ تومان خریداری میکردیم اما این روزها نرخ آن به ٩٠٠٠ تومان رسیده است.(جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
هشدار درباره تشدید مشکل در شهریور
همچنین حبیب اسدالله نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر در واکنش به افزایش قیمت سویا به ٩ هزار تومان گفت: ما یکتاه پیش نیز درباره وضعیت ذخایر و تأمین و عرضه سویا هشدار داده بودیم که اگر چاره اندیشی و تدبیر مناسبی نشود با مشکلات جدی در این حوزه مواجه خواهیم شد و اگر تدبیر لازم اندیشیده نشود مشکلات از شهریورماه جدیتر خواهد شد.
وی تصریح کرد: کمبود عرضه منجر به گرانی شده اما فعلاً نهاده در بازار موجود است و میتوان با قیمت بالا خرید کرد. با این حال اگر روند به همین شکل باشد یک ماه آینده شاهد کمبود جدی و قیمتهای هنگفت در حوزه سویای دامی خواهیم بود.
تولیدکنندگان قربانی پاسکاری وزارت خانه جهاد و صمت
این فعال بخش خصوصی تصریح کرد: متأسفانه وظایف و تکالیف بین دو وزارتخانه جهاد و صمت پاسکاری میشود و همین مشکلات تولیدکنندگان را بیشتر کرده است.
وی افزود: ما انتظار داریم برای ارزان شدن قیمت مرغ دولت اقدام عاجل کرده و نهاده را به قیمت مصوب به دست مرغداران برساند.
پیش از این برخی از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی نابسامانی بازار نهادههای دامی را انکار کرده بودند و برخی دیگر از جمله کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی وعده اصلاح داده بودند که البته بعد از گذشت چند ماه هنوز اتفاق خاصی در این حوزه نیفتاده بلکه شرایط چالشی تر نیز شده است.
از انکار تا وعده اصلاح مسئولان جهاد
در همین زمینه مرتضی رضایی، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی چندی قبل در واکنش به مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه نهادههای دامی دو برابر قیمت مصوب به دست تولیدکننده میرسد، گفته بود: در راستای حمایت از فعالان زیربخش دام و طیور کشور، نهادههای دامی (ذرت، کنجاله سویا و جو) به طور مستمر توسط واردکنندگان و تأمین کنندگان نهاده در سامانه بازارگاه نهادههای کشاورزی عرضه میشود.
مرتضی رضایی اضافه کرد: این نهادهها جهت توزیع، با نرخ مصوب بین دامداران، مرغداران و کارخانجات خوراک دام و تشکلهای مربوطه به سازمان جهاد کشاورزی استانها اختصاص مییابد.
رضایی ادامه داده بود: بالغ بر ۲۸ هزار بهره بردار شامل دامداران، مرغداران، کارخانجات خوراک دام، اتحادیههای ملی و استانی و شرکتهای تعاونی در سامانه مذکور احراز هویت شده و امکان خرید در سامانه را دارا هستند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفته بود: عرضه کنجاله سویا و جو خارج از سامانه به منزله قاچاق کالا تلقی میشود بنابراین در صورت ارائه مستندات مربوط به خرید نهادههای دامی توسط تولیدکنندگان خارج از نرخ مصوب از واردکنندگان و یا سایر عوامل توزیع، موضوع از طریق دستگاههای نظارتی از جمله تعزیرات حکومتی قابل پیگیری است.
با این وجود کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی در جلسهای که در تاریخ ٣ خردادماه با تشکلهای بخش خصوصی داشت، وعده اصلاح نظام توزیع نهادههای دامی را داده و عنوان کرده است: اصلاح نظام توزیع باید در دستور کار قرار گیرد و مقرر شده سامانه بازارگاه با یک سامانه دیگر جایگزین شده تا مشکلات توزیع مرتفع شود.
٢٢ روز از مرداد گذشت، مشکلات بازارگاه ادامه دارد
برخی از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی نیز وعده اول مرداد را داده بودند که با گذشت ٢٢ روز از مرداد ماه همچنان وعده آنها بی سرانجام باقی مانده است.
مسعود بصیری، مدیرکل دفتر توسعه بازار و زنجیرههای وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه گفته بود: تصمیم داریم تا تمام فرآیندها در سامانه بازارگاه به صورت سیستمی شود. بایستی اطلاعات دقیق و درست وارد این سیستم شود. زیرساختهای آن در حال تکمیل است و از ابتدای مرداد ماه دیگر مشکلی در توزیع نهادههای دامی نخواهیم داشت. وعدهای که تاکنون محقق نشده است.
واردکنندگان نهادههای دامی نیز معتقد هستند اصلاح سامانه بازارگاه میتواند به بهبود شرایط کمک کند در همین راستا عباس حاجی زاده، دبیر اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اگر ایرادات سامانه بازارگاه متناسب با شرایط کاربران برطرف شود میتواند در مسیر تسهیل توزیع نهادههای دامی عملکرد مطلوبتری داشته باشد. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
با توجه به شرایط موجود و هشدارهای فعالان صنعت دام و طیور کشور به نظر میرسد مسئولان باید برای بحث تأمین و توزیع نهادههای دامی تدبیر اساسی کنند و به وعدههای بی سرانجام اکتفا نکنند.
منبع: مهر