
خوز 24– سیدمحمدرضا موالیزاده پنجشنبه، اول خرداد در اجلاسیه منطقهای دیپلماسی اقتصادی که با حضور مقامات داخلی و خارجی در شیراز در حال برگزاری است، با قدردانی از میزبانی استاندار فارس و همراهی وزارت امور خارجه، اظهار کرد: این نشست، آغازگر فصلی نوین در تعاملات اقتصادی و سیاسی استانهای جنوبی با کشورهای همسایه است.
وی با بیان اینکه به نمایندگی از چهار استان جنوبی کشور سخن میگوید، به ظرفیتهای هر استان به صورت جداگانه پرداخت و گفت: استان هرمزگان دارای دو منطقه آزاد و پنج منطقه ویژه اقتصادی است. این استان با برخورداری از ۱۴ جزیره، از جمله دو جزیره نفتی و گازی، یکی از قطبهای مهم صنعتی و تجاری جنوب کشور بهشمار میرود. ظرفیتهای معدنی، فولاد و آلومینیوم، بندر استراتژیک شهید رجایی و کوریدور ترکیبی حملونقل (دریایی، ریلی و جادهای) از جمله مزیتهای رقابتی هرمزگان است. این استان همچنین در حوزه گردشگری و تجارت بینالملل از جایگاه ویژهای برخوردار است.
موالیزاده در خصوص بوشهر گفت: بوشهر به عنوان پایتخت انرژی کشور در کنار خوزستان، بیش از ۵۰ درصد گاز و محصولات پتروشیمی کشور را تولید میکند. همچنین این استان رتبه نخست کشور در آبزیپروری را داراست و در تولید میگو، ماهی در قفس و خرما (در کنار خوزستان) نقش محوری دارد. ۹۳ درصد صادرات نفت ایران از بنادر این استان انجام میشود و با دارا بودن ۱۱ بندر بزرگ و کوچک، قطب صادرات صیفیجات نیز بهشمار میرود.
وی همچنین درباره کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان چهار فصل، پایتخت طبیعت ایران است. با تنها یک درصد جمعیت و وسعت کشور، سهمی چشمگیر در تولید نفت (۲۵ درصد)، روانآبها (۱۰ درصد) و گیاهان دارویی (۳۹ درصد) کشور دارد. سومین تولیدکننده آبزیان کشور است و با داشتن بیش از ۳۰۰ جاذبه طبیعی، ۲۵۰ جاذبه مذهبی، ۷۷۰ اثر ثبت شده ملی و یک اثر ثبتشده جهانی، ظرفیت بزرگی در گردشگری و جذب سرمایهگذاری دارد. همچنین معادن غنی فسفات، آهک و سیلیس از جمله پتانسیلهای معدنی این استان به شمار میرود.
خوزستان؛ قلب اقتصادی ایران
موالیزاده در ادامه به تشریح ظرفیتهای استان خوزستان پرداخت و گفت: خوزستان با وسعتی بیش از ۶۴ هزار کیلومتر مربع و سه اقلیم متنوع، سهم چشمگیری در اقتصاد ملی دارد. این استان با تولید ۱۳۸ نوع محصول کشاورزی از جمله گندم، نیشکر، خرما و زعفران، جایگاه نخست کشور را در بسیاری از حوزههای کشاورزی دارد. نیشکری که در خوزستان تولید میشود میتواند نیاز ۳۵ میلیون نفر را در کشور تأمین کند.
وی افزود: خوزستان، خاستگاه صنعت نفت در ایران است و بیش از یک قرن است که در این حوزه فعال است. این استان همچنین با توسعه فاز دوم پتروشیمی در منطقه ماهشهر در زمینی به وسعت ۵۴۰۰ هکتار، نقش خود را در صنعت پتروشیمی گسترش میدهد.
استاندار خوزستان با اشاره به وابستگی تاریخی اقتصاد ایران به نفت، اظهار کرد: دولت مدرن در ایران با نفت زاده شد و این وابستگی همچنان ادامه دارد. این امر موجب محدود شدن فضای تنفس بخش خصوصی شده و اجازه نداده است این بخش نقش خود را به درستی ایفا کند.
وی با تاکید بر اینکه نجات اقتصاد کشور تنها از مسیر توجه واقعی به بخش خصوصی ممکن است، تصریح کرد: بخش خصوصی باید به معنای واقعی میداندار توسعه اقتصادی شود، همانگونه که رهبر معظم انقلاب سالهاست بر این موضوع تاکید دارند.
لزوم گسترش تعاملات خارجی
موالیزاده با اشاره به آمادگی کامل استانهای جنوبی برای گسترش همکاریهای اقتصادی فرامرزی، گفت: ما آمادگی داریم هیأتهای تجاری را از کشورهای همسایه بپذیریم و هیأتهایی نیز برای توسعه تجارت به خارج اعزام کنیم. همچنین نمایشگاههای اقتصادی و بازرگانی مشترک میتواند زمینهساز رشد منطقهای باشد.
گلایه از موانع زیستمحیطی و تسهیلات بانکی
وی در ادامه با اشاره به چالشهای پیشروی توسعه، گفت: بخش قابل توجهی از طرحها به دلیل پیچیدگی در دریافت مجوزهای زیستمحیطی متوقف شدهاند. ضمن احترام به الزامات محیطزیستی، باید مسیر توسعه نیز هموار شود.
وی همچنین با اشاره به محدود بودن سقف تسهیلات بانکی، اظهار کرد: سقف فعلی تسهیلات سرمایهگذاری در استانها پاسخگوی نیاز نیست. ۳۰ میلیارد تومان برای اجرای طرحهای بزرگ اقتصادی کافی نیست و این سقف باید حداقل ۱۰ برابر افزایش یابد تا رغبت سرمایهگذاران برای ورود به استانها افزایش پیدا کند.
موالیزاده در پایان از وزارت امور خارجه، وزارت کشور و استانداران شرکتکننده قدردانی کرد و ابراز امیدواری نمود که برگزاری چنین اجلاسیههایی، بستر مناسبی برای توسعه اقتصادی کشور فراهم آورد.