حال و هوای این روزهای نجف اشرف در آستانه اربعین
خبرگزاری مهر، گروه استانها – مهدی بخشی سورکی: ۴ روز به اربعین حسینی باقیمانده است و این خیل عاشقان سیدالشهدا علیه السلام از نقاط مختلف دنیا، همانند رودهای خروشانی خود را به عراق میرسانند تا به اقیانوس آرام اربعین بپیوندند.
زائران ایرانی هم از مرزهای مختلف وارد عراق شده و میشوند و اکثر آنان در ابتدا مسیر نجف را در پیش میگیرند تا ساعاتی را در حرم مولای متقیان حضور یابند و با امام خود نجوا کنند و با زیارت مضجع شریف آن حضرت، مسیر پیاده روی را در پیش بگیرند.
شهر نجف و حرم امیرالمومنین علیه اسلام این روزها مملو از زائران اربعین حسینی است، به گونهای که در مسیرهای منتهی به حرم، به علت ازدحام شدید، تردد به سختی صورت میگیرد.
ترافیک ورودی به خیابانهای اطراف حرم مطهر در ساعاتی از روز آنقدر سنگین است که زائران از کیلومترها دورتر از حرم امام علی علیه السلام مجبور میشوند با پای پیاده طی طریق کنند.
به علت طولانی بودن مسیر، افراد سالمند با استفاده از گاریهایی که در این مسیر حضور دارند با پرداخت هزینهای سوار بر آن میشوند تا راحت تر به حرم برسند.
برای رسیدن به حرم مطهر حضرت علی علیه السلام باید از دو گیت که در ابتدای خیابانهای منتهی به حرم مستقر هستند عبور کرد و همه وسایل زائران در این دو گیت مورد بازرسی قرار میگیرد.
در تمامی ساعتها، صحنهای بیرون حرم مطهر که با سازههایی پوشانده شده مملو از جمعیت است و جایی برای نشستن نیست.
برای کاهش گرمای هوا که این روزها بسیار شدید است، تمامی اطراف حرم مطهر به مه پاش مجهز شده تا اندکی از گرمای هوا را تلطیف کند.
صحن حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیهم در جوار حرم علی بن ابی طالب علیه السلام نیز مملو از جمعیت است و بسیاری از زائران در این مکان به استراحت میپردازند که عتبه مقدسه علوی نیز پتو در اختیار زائران قرار میدهد.
کمبود اسکان برای زائران یکی از مهمترین مشکلات زائران اربعین است و بسیاری زائران مجبور هستند به دلیل نبود فضای خوابیدن در خیابانهای اطراف حرم که از نظر بهداشتی نیز شرایط مطلوبی ندارد، استراحت و سفر خود را کوتاه کنند.
ورود کفش و موبایل که در گذشته به داخل ممنوع بوده، آزاد است و ممانعتی به عمل نمیآید و زائران فقط کوله خود را نمیتوانند با به حرم ببرند.
زائران ایرانی شبها بعد از اقامه نماز مغرب و عشا در صحن امام علی علیه السلام با برپایی حلقههایی، مراسم عزاداری برپا میکنند و بر سر و سینه میزنند.
وضعیت نظافت در خیابانهای اطراف حرم مطهر امام علی علیه السلام نسبت به سالهای گذشته تغییر نکرده است و همچنان تجمع زباله در برخی از معابر زائران را آزار میدهد، هر چند که نیروهایی از شهرداری تهران و مشهد برای کمک به نظافت این شهر راهی نجف شدند.
میدان ثوره العشرین که مرکز شهر نجف به شمار میرود، محل ورود زائران است و بسیاری از عراقیها که از مسیر دیوانیه و شهرهای جنوبی به شهر نجف می رسند، در این مکان به امام اول شیعیان سلام میدهند و ادامه همین مسیر از نجف به کربلا را برای رسیدن به حرم سیدالشهدا علیه السلام دنبال میکنند.
زائران ایرانی اما در این سالها از مسیر دیگری که به طریق العلما شهرت دارد نیز برای رسیدن به کربلای معلی استفاده میکنند.
آنان پس از حضور در مسجد کوفه و سهله و انجام اعمال این مساجد از کنار مسجد سهله مسیر سنتی رسیدن به کربلا را در پیش میگیرند که باید در ابتدا از روستای زرگه عبور کنند.
برخی از زائران اربعین که در نجف حضور دارند نیز به قبرستان وادی السلام میروند و بر مزار بزرگانی همانند آیت الله قاضی، رئیسعلی دلواری و همچنین مزار شهید ابومهدی المهندس حضور پیدا میکنند و به قرائت فاتحه میپردازند.
زمان پیاده روی مسیر اصلی نجف به کربلا نیز از فردا میباشد و زائران در این طریق در طی سه روز پیاده روی، خود را به شهر کربلا میرسانند تا زیارت اربعین را در روز اربعین حسینی به جای بیاورند هر چند که پیاده روی در این مسیر از هفته گذشته نیز به راه بوده است.
در مسیر منتهی به نجف اشرف نیز تصاویر شهدای ایرانی و عراقی جبهه مقاومت نصب شده و از زائران دعوت شده تا به نیابت از یک شهید زیارت اربعین را به جا بیاورند.
در اطراف میدان ثوره العشرین نیز موکبهای ایرانی و عراقی برپا شده و از زائران پذیرایی میکنند و برخی موکب ها مکان اسکان نیز در اختیار زائرین قرار میدهند.
منبع: مهر